Nyheter

Petter Haas Brubakk, NHO Mat og drikke

– Grensehandelen svekker norsk omstillingsevne

Publisert Sist oppdatert

– Den stadig økende grensehandelen er ikke et godt utgangspunkt for den omstillingen norsk økonomi står overfor, mener NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

– Utviklingen burde bekymre regjeringen som stadig snakker om de 200.000 nye arbeidsplassene vi må skape for å sikre velferden for fremtiden, sier Brubakk i en pressemelding.

Grensehandelen økte med 3,9 prosent de siste 12 månedene. Det er en kraftig økning på bakgrunn av allerede rekordhøy grensehandel, og utgjør en vekst på nærmere 600 millioner i kroner og øre. Økningen fra første til andre kvartal 2018 er på hele 10,6 prosent, og grensehandelen representerer nå betydelige 15,1 milliarder i handelslekkasje til Sverige.

Brukbakk sier det høye norske avgiftstrykket gjør produksjon og salg av norsk mat- og drikke vesentlig dyrere enn i Sverige. Det medfører en uholdbar konkurranseulempe for norske mat- og drikkeprodusenter, og virker direkte drivende på grensehandelen.

– Økningen i særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer har forsterket konkurranseulempen dramatisk for en stor del av norsk mat- og drikkenæring. Derfor er det i første rekke tidskritisk å reversere avgiftsøkningene i statsbudsjettet for 2019, sier Brubakk.

Både Sveriges statistiske sentralbyrå og Svensk Handel dokumenterer at det nettopp er varene med høye avgifter i Norge og ditto lavere priser i Sverige som er driverne for grensehandelen, nemlig mineralvann, alkohol, tobakk og godteri.

– Nivået på handelslekkasjen til Sverige er nå så stor at det gir negative strukturelle og langsiktige virkninger for mat- og drikkenæringen i Norge, og krever rask handling fra norske myndigheter, sier Brubakk.

Powered by Labrador CMS