Nyheter

Målselvnepe fra Nord-Norge har fått Beskyttet Betegnelse

Publisert Sist oppdatert

Under åpningen av SMAK - Nordnorsk Matfestival i Tromsø fikk Målselvnepe fra Nord-Norge tildelt Beskyttet Betegnelse. Dette gir Målselvnepe fra Nord-Norge samme beskyttelse mot juks og kopiering som parmesanost og champagne.

I Nord-Norge er vekstvilkårene for Målselvnepe helt ypperlige. Produsentene Robert Innes og Stine Aspestrand mottok diplomet på vegne av produsentorganisasjonen Ottar.

Målselvnepe Fra Nord-Norge har en pepret og søtlig smak, og kan minne om både reddik og kålrot. Den fungerer supert til baking i ovn, i salater, som stuing, i supper og ulike gryter. Den går også under navnet «det nord-norske eplet» - et navn som antyder at den gjerne spises rå.

For å få denne karakteristiske smaken, må den dyrkes i et kjølig klima med fravær av mørke. Derfor er det krav om at den kun kan dyrkes nord for Polarsirkelen. Med tildelingen av Beskyttede Betegnelser følger en offentlig produktforskrift med krav til alt fra frø, jordsmonn, høsting og lagring. Kravene skal sikre høy kvalitet og at et tradisjonelt nord-norsk produkt blir tatt vare på for fremtidige generasjoner.

I tillegg til Målselvnepe fra Nord-Norge har Gulløye, Tørrfisk fra Lofoten, Ishavsrøye fra Vesterålen og Lofotlam også Beskyttede Betegnelser. Totalt finnes det nå 29 nasjonale matskatter i Norge med en slik beskyttelse, skriver Matmerk i en pressemelding.

Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Formålet med Beskyttede Betegnelser er større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon. En tildeling av Beskyttede Betegnelse er med på å sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.

Powered by Labrador CMS