Nyheter

Frans Claassen, leder av European Palm Oil Alliance.

Maner matprodusenter til økt palmeolje-innsats

Publisert Sist oppdatert

European Palm Oil Alliance jobber for at all palmeolje som benyttes i europeisk matproduksjon må være sertifisert. Nå ber de om et krafttak i bransjen for å nå tidsfristen for bærekraftmålene.

74 prosent av palmeoljen som kom til Europa til bruk i matvarer, ble sertifisert som bærekraftig i 2017. Det betyr, European Palm Oil Alliance (Epoa), at mer handling er nødvendig om Europa skal oppfylle sitt mål om å bli 100 prosent sertifisert innen 2020

På den årlige palmeoljekonferansen oppfordret Epoa-leder Frans Claassen matprodusenter og forhandlere til å oppfylle sine forpliktelser til å bare bruke bærekraftig palmeolje. Organisasjonen mener at bærekraftig palmeolje er en viktig ingrediens til å føde verden, til å bidra til å beskytte biologisk mangfold og dyreliv, og til å forbedre sosioøkonomisk utvikling i landlige områder. Epoa hevder også at bærekraftig palmeolje bidrar til å oppnå FN’s mål for bærekraftig utvikling (SDG), noe slett ikke alle er enige i.

– Vårt 2020-mål for 100 prosent bærekraftig palmeolje brukt i mat i Europa er fortsatt i sikte, men alle må gjøre en innsats – tiden er kort! Vi oppfordrer frivillige organisasjoner til å samarbeide om å støtte menneskene som gjør arbeidet på bakken og gjøre endringene mulig, sier Claassen i en pressemelding.

Han mener det negative bildet av palmeolje i matprodukter hindrer overgangen til 100 prosent bærekraftig opptak av palmeolje. Delegater i rommet krevde handling og diskuterte muligheter for en felles kommunikasjonskampanje for å oppmuntre til bærekraftig praksis.

Ettersom absolutt volum av palmeolje øker, er det ifølge Claassen viktig å oppmuntre til en sterkere etterspørsel etter bærekraftig palmeolje gjennom verdikjeden. Dette er nødvendig for å nå 2020-målet bestemt i en felles erklæring fra organisasjoner, myndigheter og den private sektor.

Produsentlandene vektlegger palmeoljens rolle i økonomisk utvikling og lindring av fattigdom. Den malaysiske ministeren for primærindustrien, Theresa Kok Suh Sim, er blant dem som mener den sertifiserte delen av palmeoljenæringen har flere fordeler.

– Utviklingen av palmeoljeindustrien i Malaysia har sørget for at fattigdomsgraden nå er under 5 prosent, med ekstrem fattigdom under 1prosent. 38 prosent av produksjonen i Malaysia kommer fra små gårder, sier Theresa Kok Suh Sim.

I Indonesia gir palmeoljeproduksjonen livnære til 16 millioner mennesker.

Powered by Labrador CMS