Nyheter

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norturas datterselskap har importert 300 tonn svinekjøtt i år

Publisert Sist oppdatert

NTB: Norturas datterselskap står bak import av 300 tonn svinekjøtt i år, selv om norske lagre er overfylte.

Nationen skrev nylig at det er 75.000 svin, til sammen over 6.300 tonn svinekjøtt, på lager her i Norge. Sist uke kom det også prognoser fra Nortura som venter en overproduksjon på 5.400 tonn svinekjøtt også i 2019. Likevel har vi importert kjøtt, skriver Nationen.

I fjor høst hadde Landbruksdirektoratet en auksjon for å kjøpe muligheten til å importere kjøtt av svin, såkalte importkvoter. Totalt ble det solgt kvoter på nesten 600 tonn. Halvparten ble kjøpt av Noridane, et internasjonalt import- og eksportselskap, med Nortura som hovedeier.

Ifølge direktoratet er 82 prosent av den totale kvoten på 600 tonn nå importert til Norge. Deriblant de 300 tonnene som Noridane kjøpte seg mulighet til å importere.

– De skaffet seg en kvote for å følge med i markedet. Det som har skjedd er at vi ikke har valgt å ta inn kjøttet i vår verdikjede, de 300 tonnene de fikk kvote på, er tatt inn, men ikke benyttet av Nortura eller Noridane, det har gått til andre aktører, opplyser konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura.

Administrerende direktør i Noridane, Martin Ravn, sier det er naturlig at de er med når det blir forhandlet om en slik kvote.

– Dette er en kvote som Norge har forhandlet med EU om og som man har forpliktet seg til å gjøre tilgjengelig og benytte, sier Ravn til Nationen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS