Nyheter

Økologisk helmjølk er første variant ute i ny drakt, og de andre kommer snart etter.

Øko-melk på øko-kartong

Publisert Sist oppdatert

Rørosmeieriet kommer med mer miljøvennlige, brune kartonger. Det heløkologiske meieriet er først ut i Norge med denne type kartong.

– Rørosmeieriet har siden 2016 har gjennomført flere grep for å få en mer bærekraftig kartongemballasje og går foran i sin bransje med dette arbeidet, forteller meieribestyrer Trond V. Lund i en pressemelding.

I 2016 gikk Rørosmeieriet som første og hittil eneste bedrift over til biologisk kretsløpsplast i kartonger og korker. Det betyr at den resirkulerbare plasten i kartongene kommer fra ressurser som ellers ville gått til avfall.

I 2017 reduserte Rørosmeieriet også kartongtykkelsen – og dermed materialforbruket.

– Med det siste grepet har vi i samarbeid med Rørosmeieriet faktisk redusert CO2-avtrykket på deres kartonger med hele 40 prosent siden 2016, sier nøkkelkundeansvarlig Andreas Weselka i Elopak, som leverer de nye kartongene til Rørosmeieriet.

De nye og mer miljøvennlige kartongene har en naturlig kartongbrun overflate. Enkelt forklart er det ytterste laget med glatt, hvitt og glanset materiale fjernet fra kartongen. Da står en igjen med en kartong som forbruker mindre energi i produksjonen, mindre papp, mindre plast, veier mindre og dermed er mer miljøvennlig.

– De koster litt mer, men vi har ikke råd til å unnvære et slikt stort bærekraftsteg, mener meieribestyrer Lund.

Helmjølka til Rørosmeieriet blir første variant som kommer på nye kartonger.

– Vi tester produksjonen med ny emballasje denne uka, og så vil vi bruke opp det restlageret vi har av nåværende emballasje før vi lanserer for fullt om en liten måned, sier meieribestyreren, som er spent på mottakelsen av de mer upolerte kartongene.

– Kartongene er tynnere, men kvaliteten på produktene vil være akkurat like god som før, forsikrer han.

Powered by Labrador CMS