Nyheter

Øko-Norge vil lære av fjellregionens suksess

Publisert Sist oppdatert

I dag kommer Oikos med over 70 deltakere til fagtur og landsmøte på Røros, og pPlanen er å se og lære av regionens suksess med øko-omlegging.

Under oppholdet skal landsmøtet besøke flere av fjellregionens økobønder og Rørosmeieriet.

– Det blir interessant å møte noen av fjellregionens bønder på hjemmebane og se hva vi andre kan lære av deres erfaringer, sier styreleder Jostein Trøite i Oikos i en pressemelding.

Også en gruppe studenter fra Fagskolen Innlandet på Storsteinnes har meldt seg på og vil være med på fagturen. Landbrukssjefen i Tolga vil innlede fagturen, og så er det fem bedrifter i regionen som får besøk av lærelystne økologer:

Fjellurt i Tolga, som drives av Birgit Svendsen og Gunhild Skattebu, dyrker og selger urter til te og krydder. De vant Tolgaprisen i 2016 for sitt arbeid med et nisjeprodukt innen landbruket.

Rønningen gård ligger på 750 moh i Vingelen. Her driver Aud og Embret Rønning økologisk melkeproduksjon i samdrift med naboen i nytt fellesfjøs. Embret Rønning er også #Inspirasjonsbonde i prosjektet Landbrukets Økoløft.

Eggen Gardsysteri som drives av Liv Bjørnstad og Ola Eggen, lager produkter fra gårdens egne, økologiske kyr. Produserer til sammen 5 oster. Osten Fjellblå fikk stempelet verdensklasse i følge juryen under Trøndersk matfestival i 2010. Osten fikk også gull i London i 2017.

Moseng gård ligger i Os kommune i Hedmark.Her driver Stig Schjerven Østgård med ammeku i løsdriftsfjøs for ca 20 voksne dyr og like mange kalver og ungdyr. Om sommeren er dyra på setra.Kjøttet produseres og distribueres i samarbeid med Røroskjøtt og Rørosmat og selges også rett fra gården.

Fagturen avsluttes med samling på Rørosmeieriet, der meieribestyrer Trond Vilhelm Lund vil fortelle om bedriftens historie og potensialet for videre utvikling framover, sett i lys av endrete betingelser for inntransport av økologisk melk.

Landsmøtet skal for øvrig blant annet behandle spørsmål omkring hvilke nye mål som bør settes for utvikling av det økologiske landbruket, kommende innstramminger i økologiregelverket og navneendring for organisasjonen. Lørdag kveld deler de ut hedersprisen Årets Meitemark.

Powered by Labrador CMS