Nyheter

Flere kyr gikk gjennom gulvet og havnet i gjødselkjelleren i et fjøs i Vesterålen. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix

Q-meieriene vil at statlig fond skal ta bønders klimarisiko

Publisert Sist oppdatert

Det er statens ansvar å brødfø folk, ifølge Q-meieriene, som ønsker at et statlig fond skal ta risikoen når klimaendringene gir svingninger i tilgangen på mat, skriver Nationen.

For første gang går staten inn for å kutte melkeprisen midt i avtaleåret. Det skjer som følge av at prisutjevningsordningen for melk (PU) er i ferd med å gå tom for penger etter at ekstremtørken i sommer førte til kvotehopp for å unngå melkemangel.

– Bøndene kan ikke ta svingningene på egen økonomi. Da mister vi investeringsviljen, sier administrerende direktør i Q-meieriene, Bent Myrdahl.

Han får følge av styreleder i Q-meieriene, Karl Johan Ingvaldsen.

– Det må legges av penger på kistebunnen i et klimafond til bruk hvis det kommer nye smeller. Bonden kan ikke ta regningen for kortsiktige svingninger fra år til år, sier Ingvaldsen.

Q-meieriene viser til at tørken i sommer førte til en risiko for stor utslakting av kuer, noe som kunne ha rammet produksjonen av melk i lang tid framover. Ingvaldsen sier han ser for seg at et slikt fond bør fylles opp med penger fra staten.

– Det er ikke sikkert det blir behov, men det kan være klimaendringene blir verre og verre. Det er statens ansvar å brødfø folk. Derfor bør vi få et statlig fond, seier Ingvaldsen og Myrdahl, som sier et slikt fond må bli tatt i bruk når det blir ekstreme forhold som i sommer.

Powered by Labrador CMS