Nyheter

Krav kommer fra mange hold om at regjeringen må reversere sukkeravgiften i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Avgiftshoppet har økt grensehandelen i Sverige betydelig og gitt næringen i Norge røde tall. Illustrasjonsfoto: Mariam Butt, NTB scanpix

Solberg vil sende sukker-rør i retur til Stortinget

Publisert Sist oppdatert
(NTB-Kristian Skårdalsmo): Kritikken har haglet mot sukkeravgiften, men statsminister Erna Solberg (H) unngår endringer i revidert budsjett og ber Stortinget rydde opp.

Etter det NTB erfarer, ligger det ikke an til at avgiften blir endret i nasjonalbudsjettet som legges frem tirsdag. Det betyr i så fall at regjeringen spiller ballen tilbake til Stortinget.

Så sent som fredag la NHO fram nye tall som organisasjonen mener viser skadevirkningene av sukkeravgiften.

– Regjeringspartiene og KrFs avgiftssjokk er den direkte foranledningen til at bedrifter som var lønnsomme i fjerde kvartal 2017, nå ser røde tall og frykter for fremtidig sysselsetting og verdiskaping, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO mat og drikke.

Han mener det er avgjørende at de ikke-sosialistiske partiene nå benytter revidert budsjett til å reversere avgiftsøkningene.

Men etter det NTB har grunn til å tro, blir han ikke bønnhørt.

«Innført av Stortinget»

Regjeringens holdning er at avgiften på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervarer er innført av Stortinget, og at det derfor er Stortinget som må ta initiativ til endringer. Den var en del av budsjettavtalen i fjor høst og ble innført 1. januar.

At avgiften er ventet å innbringe rundt 1 milliard kroner i statskassen, er også et viktig moment for regjeringen.

KrF krever i forbindelse med behandlingen av revidert budsjett en utredning for å endre sukkeravgiften på drikkevarer, bekreftet partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad overfor VG nylig.

Partiet har også krevd at regjeringen utreder å fjerne avgiftsfritaket for varesendinger fra utlandet med verdi under 350 kroner. Avgiften vil trolig bli vurdert i revidert budsjett, uten at en fiks ferdig løsning blir lagt fram.

Powered by Labrador CMS