Nyheter

Drapet skjedde på Sørlandssenteret i Kristiansand i juli i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sørlandssenter-drapet: Forsvarer ber om fengsel i fire år

Publisert Sist oppdatert

NTB-Alexander Vestrum: Ei 16-årig jente bør dømmes til elleve års fengsel for drapet på Sørlandssenteret i Kristiansand, mener aktor. Forsvareren sier fire års fengsel er rett straff.

På slutten av sakens siste dag i Kristiansand tingrett mandag tok den tiltalte jenta selv ordet og beklaget overfor etterlatte og fornærmede, melder NRK.

– Graden av sorg, skade og belastning jeg har påført dem, er bunnløs, umenneskelig, rystende på alle mulige måter, sa hun.

Tidligere på dagen var det prosedyrer i saken, inkludert påstand om straff.

Ifølge Fædrelandsvennen tok aktor, statsadvokat Jan Tallaksen, utgangspunkt i en fengselsstraff på tolv år for drapet på 17-årige Marie Skuland, som skjedde i juli i fjor.

– Hun skal ha ett års fradrag for tilståelse, sa han i prosedyren sin i Kristiansand tingrett mandag.

Han slo fast at jenta mente å drepe.

– Hun planla å drepe nettopp på Sørlandssenteret, sa han.

Så filmer om knivangrep

Aktor viste blant annet til at jenta så filmer med virkelige knivangrep, samt at hun leste om kniver og bruk av dem og om andre drapssaker.

Det var 26. juli i fjor at den da 15 år gamle jenta tok en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret og knivstakk to personer inne på kjøpesenteret.

Den 17 år gamle sommervikaren Marie Skuland døde av skadene hun ble påført. En da 23 år gammel kvinne ble kritisk skadd. Det var ingen forbindelse mellom tiltalte og ofrene i forkant av drapet. Tiltalen i saken lyder på drap og drapsforsøk.

Forsvarer: Stakk ikke for å drepe

Forsvareren til jenta, advokat Hege Aarli Klem, sa i sin prosedyre at jenta ikke stakk for å drepe.

– Hennes gjentatte desperate rop om hjelp hjalp ikke. Slik jeg oppfattet henne, ga hun opp å bli innlagt på psykiatrisk. Et alternativ for henne var å komme i fengsel og bli ivaretatt der, sa Klem.

Forsvareren mener jenta bør dømmes for grov kroppsskade med døden til følge, og slår fast at straffen i så fall bør være fire års fengsel. Hvis retten dømmer jenta for drap og drapsforsøk, mener forsvareren at straffen bør være seks års fengsel. Forsvareren argumenterte i retten for at samfunnet har sviktet klienten.

Bistandsadvokaten til kvinnen som overlevde knivstikkingen mener det er grunnlag for 400.000 i oppreisningserstatning. Bistandsadvokaten til avdøde Marie Skulands foreldre ber om 200.000 kroner i oppreisningserstatning til hver av dem.

Barnevernets omsorg

Jenta som sto bak knivstikkingen, er i barnevernets omsorg og var i forkant av drapet inn og ut av en rekke forskjellige institusjoner. I tiden før drapet sto hun bak flere alvorlige hendelser, med hærverk, utagering og trusler mot ansatte på ulike institusjoner.

Så sent som denne helgen hadde hun ut utagerende oppførsel og ble tvangsmedisinert, skriver Fædrelandsvennen.

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder har konkludert med at jenta ikke fikk forsvarlig hjelp og behandling, verken av barnevernstjenesten eller helsevesenet. Både barnevernstjenesten og Sørlandet sykehus har vedgått og beklaget svikt.

Powered by Labrador CMS