Nyheter

Stadig større samarbeid om ØKOUKA

Publisert Sist oppdatert

Folk i hele landet er klare for en ukes feiring av heltene som gjør at omsetningen av økologisk mat fortsetter å øke.

Også i år kan alle som vil være med på innhøsting på Bygdøy Gartneri ved Kongsgården

ØKOUKA starter i dag, 21. september. Det blir en uke med feiring av norsk økologisk og biodynamisk mat 18 steder i hele landet. Vestfold og Tromsø er nye for året. Ny prosjektleder for ØKOUKA, Kathrine Kinn i Økologisk Norge, ser fram til å feire heltene som har produsert og videreformidlet norsk økologisk mat etter en lang og tørr sommer.

Økt produksjon og salg

Både produksjon og salg av økologisk mat øker jevnt, viser landbruksdirektoratets rapport Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer. I første kvartal 2018 ble det solgt økologiske matvarer gjennom dagligvarehandelen for 1,4 mrd. kroner. Dette er ni prosent mer enn i samme periode i 2017.

– For at vi skal ha økologiske produsenter må det være en etterspørsel. Derfor er det bra og viktig at økosalget øker jevnt, sier prosjektleder Kathrine Kinn i en pressemelding.

Hun synes det er spesielt gøy å se at salget av norske økologiske oster økte med 59 prosent første halvår i år.

Under ØKOUKA kan både bønder og forbrukere være foredragsholdere og publikum. Det er et bredt samarbeid som hele 13 organisasjoner står bak.

– I år vil vi inspirere de som står med handlekurven i hånda på butikken, sitter med innkjøpsansvar i en restaurant eller i en butikk, til å kjøpe norskprodusert økologisk eller biodynamisk mat. Vi ønsker å løfte fram det vi kaller #økohelter – folk som har innrettet sin egen produksjon etter økologiske prinsipper, butikksjefer som satser på økologiske produkter og kokker eller bakere som velger økologiske råvarer. Vi vil vise fram de gode eksemplene, sier Kinn.

ØKOUKA arrangeres i Agder, Ålesund, Bergen, Buskerud, Molde, Møre og Romsdal, Nesset, Nord-Østerdal og Røros, Nordland, Oslo, Østfold, Rogaland, Sogn og Fjordane, Telemark, Tingvoll, Tromsø, Trøndelag og Vestfold.

Powered by Labrador CMS