Nyheter

– Å bli tildelt Innlandets Matpris kjennes som om å ha en skikkelig heiagjeng der ute. Det føles godt, sier Line og Kjell Gudmund Svien.

Tyinlam får Innlandets matpris 2018

Publisert Sist oppdatert

Tyinlam fra Vang i Valdres er tildelt Innlandets matpris 2018. Prisen ble delt ut under mat- og landbruksfestivalen «Midt i matfatet» i Vikingskipet på Hamar.

– Dette var veldig overraskende, men noe vi setter umåtelig stor pris på, sier Kjell Gudmund Svien i en pressemelding. Sammen med kona Line selger og produserer han merkevaren Tyinlam; med smak og kvalitet fra høyfjellet i Valdres.

Beiter 1.450 moh.

Sviens småbruk ligger helt øverst i Vang i Valdres, mot Tyin og Filefjell. Med støtte fra Innovasjon Norge og Vang kommune, bygde ekteparet i 2014 ut fjøset slik at kapasiteten er fordoblet fra 65 til 130 sauer.

– Vi slipper sauer og lam tidlig ut på solsida av fjellet slik at de kan beite seg oppover den bratte og frodige lia over gården etter hvert som ferske skudd, urter og næringsrikt gress springer ut. Dyrene har høyfjellene rundt Tyinvannet og Jotunheimen opp mot 1.450 moh. som mål. Her beiter de fritt og godt frem til midten av september. Vi ønsker å levere lammekjøtt av høyest mulig kvalitet «fra fjell til bords» for å bevare smak, næringsinnhold og de gode høstvektene, sier Kjell Gudmund Svien.

Hjemmelagde produkter

Tyinlam leverer lammene sine til Nortura og får slaktene levert i retur til nedskjæringsbedriften Reboli. Etter at de nå har bygget tørkeloft, salterom, kjøkken og kjølerom på småbruket, bearbeider Tyinlam alt lammekjøttet selv, under egen merkevare. Blant salgsvarene er ferske stykningsdeler, pinnekjøtt og fenalår. Kundene er både serveringssteder og privatpersoner.

Vinneren av Innlandets Matpris 2018 er kåret etter to avstemningsrunder på Facebook i regi av SpareBank 1 Østlandet og bondelagene i Hedmark, Oppland og Akershus.

Finalistene var Skarstad Gartneri og Gårdsmarked utenfor Kongsvinger, Grøndalen Gård i Akershus, Bryn Gardsmeieri i Trysil og Tyinlam – som stakk av med seieren etter å ha fått 45 prosent av stemmene.

Vinneren av Innlandets Matpris mottar 25.000 kroner. Vinneren må ha forankring i Hedmark, Oppland eller Akershus med fokus på lokalprodusert mat.

Innlandets matpris deles i år ut for fjerde gang. Tidligere vinnere er Valborg Alhaug fra Stange (2015), Louise Gjør fra Stange (2016) og Linda Suleng fra Toten (2017).

Powered by Labrador CMS