Nyheter

Unge Venstre vil kutte støtte til kjøttproduksjon

Publisert Sist oppdatert
(NTB): Unge Venstre vil at staten skal kutte ut pristilskuddene til produksjon av rødt kjøtt og heller gi pengene til utvikling av kunstig kjøtt i laboratorier.

– Vi er imot at produksjon av rødt kjøtt, som er klimafiendtlig, skal få støtte, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til Nationen.

Unge Venstre vil heller at pengene kanaliseres til utvikling og forskning på kjøtt framstilt i laboratorier. Ungdomsorganisasjonen mener det bør brukes mer penger til utvikling på slikt kjøtt med tanke på at Norge både må kutte klimagassutslippene og driver med nyskaping.

I dag er det for dyrt å produsere slikt kjøtt, men Hansmark peker på at det blir stadig flere vegetarianere og veganere og at forbrukerne stadig blir mer opptatt av dyrevelferd, noe han tror vil øke etterspørselen etter norsk labkjøtt.

Ifølge Landbruksdirektoratet ble det i 2017 utbetalt nesten 1,5 milliarder kroner i pristilskudd til norske bønder som produserer rødt kjøtt, skriver Nationen.

Unge Venstre-lederen mener at flere norske bønder uansett må legge om driften og satse mer på produksjon av frukt, grønt og korn.

Produksjon av kunstig kjøtt bruker 35 til 65 prosent mindre energi, slipper ut 80 til 95 prosent mindre klimagasser og bruker 98 prosent mindre areal sammenlignet med dagens storfekjøttproduksjon, ifølge tall lagt fram på EAT-konferansen i Stockholm i 2015.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS