Nyheter

Uvanlig lav prisøkning på mat i mai

Publisert Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer steg med 0,1 prosent i mai 2018. I løpet av det siste året, fra mai 2017 til mai 2018, har matprisene imidlertid økt mindre enn konsumprisindeksen generelt.

Det er vanlig at matprisene synker i forbindelse med typiske tilbudsperioder som jul, skolestart og påske, og stiger normalt noe i øvrige perioder. Gjennomsnittlig prisvekst fra april til mai de siste 5 årene er 1,3 prosent.

– En prisøkning på mat og alkoholfrie drikkevarer på 0,1 prosent fra april til mai er uvanlig lavt, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en pressemelding.

– Vi ser at mat og drikke har hatt en svak prisutvikling, og har økt med bare 1,8 prosent totalt over siste to årene, legger hun til.

Sammenlignet med mai-tallene for 2017, har prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer økt langt mindre enn konsumprisindeksen ellers. Disse varegruppene økte med kun 1,1 prosent i denne perioden, mens konsumprisindeksen økte med 2,3 prosent i løpet i samme periode.

– Hard konkurranse holder matprisene nede, ifølge Størksen.

NTB melder i dag at den lave prisstigning i mai kan gjøre at renteøkningen til høsten kan bli utsatt.

Mens konsumprisindeksen (KPI) steg med 2,3 prosent i mai, var KPI uten energivarer på 1,5 prosent i samme periode. Justert for både avgiftsendringer og energivarer (KPI-JAE), var stigningen på 1,2 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra april til mai 2018 gikk KPI opp 0,1 prosent, mens KPI-JAE gikk opp 0,2 prosent.

Tallene er oppsiktsvekkende svake, ifølge ekspertene.

Powered by Labrador CMS