Nyheter

Foto Lotte Shephard/Økologisk Norge

Andelslandbruk i alle landets fylker

Publisert Sist oppdatert

Hele 77 andelslandbruk var i drift over hele landet, og nær 9500 forbrukere fikk muligheten til å være med å dyrke og spise lokalprodusert økologisk mat.

Siden 2017 har det vært andelslandbruk i alle landets fylker, med flest andelslandbruk i Trøndelag og Akershus, med Vestfold, Buskerud, Rogaland og Østfold like bak, heter det i en pressemelding.

Ved utgangen av 2018 fantes det totalt 77 andelslandbruk i Norge. Fire av disse hadde pauseår, mens ett ble registrert på høsten, og har sin første sesong i 2019. Dermed var det totalt 72 andelslandbruk som hadde aktiv drift i 2018.

De aller fleste andelslandbruk hadde grønnsaker, potet, urter og bær som produksjon, men noen hadde også forskjellige kjøttandeler, egg, mel og honning. Basert på informasjon fra de 72 andelslandbrukene med aktiv drift, ble det solgt 4313 andeler i fjor. Dette er en økning på i underkant av 300 andeler fra året før. Dette tallet gir et snitt på rundt 60 andeler per andelslandbruk av de 72 i drift.

Basert på informasjon fra andelslandbrukene har 9459 mennesker spist av disse andelene. Det vil si at det er over dobbelt så mange som nyter mat fra andeler enn antall andeler solgt. De aller fleste andelslandbrukene oppgir å produsere uten kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. 31 produksjoner var ikke sertifisert økologisk.

Powered by Labrador CMS