Nyheter

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Arbeider med et forslag til nytt kvalitetsregelverk for ku- og geitemelk

Publisert Sist oppdatert

Tine arbeider med et forslag til nytt kvalitetsregelverk for ku- og geitemelk. I mars vil forslaget sendes til produsentlagene.

I fjor høst startet arbeidet med å utrede et nytt kvalitetsregelverk for ku- og geitemelk. Hensikten med et nytt regelverk er å sikre bedre samsvar mellom levert kvalitet til meieri og betaling til bonde. I midten av mars vil et forslag til regelverk sendes ut på høring til produsentlagene, skriver Tine på sin nettside.

Frist for høringen er satt til 1. juni. Dagens regelverk har tre trappetrinn, hvor alle kvalitetsparametere er samlet fra Elitemelk til tredje klasse.

Utkast til nytt regelverk legger opp til å beregne celler, bakterier, sporer og frie fettsyrer med hver sin såkalte glidende skala. Glidende skala har i prinsippet likheter med dagens betaling for fett og protein. Skalaene utformes blant annet med utgangspunkt i hvordan kvalitetsparameterne påvirker produksjonen av faste og flytende meieriprodukter.

– Dagens klasser gir relativt store «hopp» i melkeprisen, hvis en melkeprodusent er rett over eller under en grense på en av kvalitetsparameterne. Med glidende skala vil kvalitetsavvik på èn parameter ikke få så stort økonomisk utslag, når det avregnes for hver enkelt parameter. Det er mindre sannsynlig at det er kvalitetsavvik på flere kvalitetsparametere samtidig, sier Eivind Kjuus, leder av utredingen og direktør for Tine Råvare.

Tine skriver videre at et framtidig regelverk vil også bygge på historiske analyser, men utredningen legger opp til å analysere melka for hver melkehenting. Det gir en hyppigere tilbakemelding til produsentene, og mulighet for å beregne analyser innenfor månedens leveranser, som vil gi et bedre samsvar mellom avregning og levert melkekvalitet.

Ifjor høst ble det arbeidet med et nytt kvalitetsregelverk på Tines medlemssider, i podkast og på ledersamlinger til produsentlag. For sporer vil prøven fra all melka på tankbilen trolig avgjøre om det tas ut sporeanalyser av hver enkelt gårdsleveranse på bilen.

– Vi har også hatt med oss ei referansegruppe bestående av ku- og geiteprodusenter. Foreløpig har gruppa hatt tre møter. Kvalitetssikringen og diskusjonene fra referansegruppa er svært nyttige. Foreløpig har vi noen runder igjen før det sendes ut et konkret høringsforslag, sier Kjuus.

Powered by Labrador CMS