Nyheter

Mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy gjør at folk må koke vannet eller kjøpe i butikk. Andre Skauge på Rema 1000 på Juvik kan fortelle at de er gått tomme for vann. I dag hadde det blitt solgt 4 paller x 40 stk. 5 liter dunker. 2 av pallene forsvant innen en halv time. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

Askøy-butikker tømmes for vann på flasker: E.coli-bakterier funnet i fjellbasseng

Publisert Sist oppdatert

NTB: Tusenvis av liter med vann forsvinner fra butikkene på Askøy etter at drikkevannet er smittet av bakterier og innbyggerne oppfordres til å koke det før bruk. Smittevernoverlegen i Askøy bekrefter at det er funnet E.coli-bakterier i et fjellbasseng i kommunen der mange har blitt syke den siste tiden.

Det kan være brist i barrieren på nok et høydebasseng i Askøy, skriver VG. Fra før er et annet basseng stengt fordi det er påvist E.coli.

Askøy kommune frykter at det kan være en brist i et annet høydebasseng ved Kleppe vannverk.

– Dette er ikke tilfredsstillende. Dette er en barriere som ikke er god nok, og det må vi bare ta til etterretning. Så får vi vurdere hvordan dette kan ha påvirket det smitteutbruddet som vi står midt oppe i, sier varaordfører Bård Espelid i Askøy til VG mandag. Han legger til at saken vil bli fulgt opp tirsdag.

Espelid sier Vann og Avløp i Askøy kommune ikke var klare over bristen før VG dokumenterte den.

– Det er svært uheldig, for her kan det komme inn da eksempelvis dyr, og dette er en brist vi burde oppdaget selv, etter min mening, opplyser Espelid til TV 2.

Han sier imidlertid at det har blitt gjort ukentlige målinger i høydebassenget, og at ingen av disse målingene har indikert at bassenget har vært infisert.

Det er allerede påvist E.coli i det avstengte høydebassenget på Øvre Brekke, og etter at kommunen tok dette ut fra vannettet har vannkvaliteten bedret seg noe.

– Det svekker ikke mistanken om at smittekilden er dette bassenget, sa Espelid til NRK tidligere mandag.

Askøy kommune opplyser mandag kveld at de ikke har funnet E.coli i ledningsnettet.

Vannet er imidlertid ikke friskmeldt, og kokepåbudet er fortsatt gjeldende.

En ett år gammel gutt fra Askøy døde av tarminfeksjon onsdag i forrige uke. Det er fortsatt ikke bekreftet om dødsfallet kan knyttes til smitte fra drikkevannet i Askøy.

Det har vært sju nye innleggelser ved Haukeland universitetssjukehus det siste døgnet etter epidemien på Askøy, opplyser sykehuset tirsdag. To av de innlagte er barn, mens fem av dem er voksne. Ingen av pasientene er kritisk syke, og sykehuset opplyser at de har god kontroll på situasjonen. Totalt er 63 personer fra Askøy innlagt på sykehuset. 47 av dem er voksne og 15 barn.

Flere butikker gikk tom for vann på flasker allerede torsdag kveld, etter at kokevarselet fra Askøy kommune ble sendt ut, skriver Bergensavisen.

Meny på Kleppestø senter gikk tom for vann torsdag kveld og har bestilt 3.000 liter med nytt flaskevann.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS