Frukt & grønt

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad høstet gulrøtter på Brusand i Hå kommune mandag. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix

Bollestad ber nordmenn kjøpe mer norske grønnsaker

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) mener Norge må bli mer selvforsynt på grønnsaker og slår et slag for at nordmenn må kjøpe mer norske grøntvarer.

Publisert Sist oppdatert

– Det er viktig for norske bønder og for norske arbeidsplasser at nordmenn kjøper mer norske grønnsaker. Det er klimavennlig, og det er også helsefremmende å spise mer grønnsaker, sier Bollestad til NTB. Hun var mandag med på gulrothøsting hos bonde Laurits Stokkeland i Hå kommune i Rogaland..

Selvforsyningsgraden er i Norge på rundt 50 prosent for grønnsaker, ifølge Landbruksdepartementet. For frukt er den på 5 prosent.

For lav grad

Bollestad fastslår at selvforsynings når det kommer til kjøtt og egg, er høy, men at den er for lav på grøntområdet.

– Vi må øke produksjonen. Vi som forbrukere må være bevisste på å kjøpe norske grønnsaker. Vi vil beholde importene, men også kjøpe mer norsk, sier hun.

Ifølge Landbruksdepartementet har forbruket av frukt, bær og grønnsaker i Norge økt med 24 prosent de siste 10 årene. I 2017 ble det importert poteter og grønnsaker for 3,4 milliarder kroner til Norge.

Nedsatte utvalg

Regjeringen satte tidligere i sommer ned et utvalg som skal legge fram en plan for å styrke innovasjon, vekst og mer norsk grøntproduksjon.

Utvalget skal ledes av Anita Krohn Traaseth, som tidligere var direktør i Innovasjon Norge.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS