Nyheter

Stengte døren: Fra 1. juni har ikke leverandørenes varefremmere lenger adgang til Coop-butikkene, som Extra Frakkagjerd utenfor Haugesund.

Coop har sparket ut varefremmerne

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. juni må også Coop-butikkene ta hånd om all vareplassering selv.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen sier at beslutningen har tvunget seg frem.

– Dette er helt nødvendig i en bransje i stor endring og med knallhard konkurranse. Våre konkurrenter har allerede gjennomført lignende tiltak, og for å være konkurransedyktige må vi også gjennomføre tiltak som effektiviserer butikkdriften, sier Kristiansen.

– Når vi vet at Norgesgruppen med sin makt allerede har bedre innkjøpsbetingelser enn oss, måtte vi ta tak i dette.

Norgesgruppen kuttet ut leverandørenes varefremmere allerede i 2015. I fjor sommer kunngjorde Rema at de ville gjøre det samme fra 2019.

Salgskonsulentene er fortsatt velkomne i Coop-butikkene, slik de er i butikkene til de øvrige kjedene.

Automatikken styrer

Coops helautomatiserte lager på Gardermoen har gjort det mer effektivt å la de butikkansatte ta hånd om hele vareplasseringen. Varene pakkes på pallen slik de skal plasseres i butikken i henhold til planogrammene.

– Det er ikke noe poeng at vi venter på at leverandørene skal komme til butikken og sette ut varene. Det er mer effektivt at våre ansatte gjør denne jobben, fremholder Harald Kristiansen.

Coop bruker anonymiserte data om handlevanene til 1,6 millioner kunder og plasserer produktene basert på kundedataene.

– Vi plasserer produktene etter kundebehov og ikke etter merkevare, påpeker kommunikasjonssjefen.

Fikk bedre betingelser

Coop forventer, på linje med Norgesgruppen og Rema, at varefremmernes uttog skal gjenspeiles i forbedrede innkjøpsbetingelser.

– Har dere fått gjennomslag for dette hos leverandørene?

– Vi varslet dem om omleggingen i oktober i fjor. De etterfølgende forhandlingene har gått rimelig greit, selv om dette naturligvis er krevende for alle parter, svarer Kristiansen.

– Har det vært krevende for butikkene å være uten varefremmere?

– Det skal godt gjøres at alt går smertefritt under en så stor omlegging. Det har uansett gått såpass kort tid at det er for tidlig å konkludere bredt. Så langt har vi i hvert fall ikke fått tilbakemeldinger om at det ikke fungerer. Vi har hatt god tid til å forberede omstillingen.

Dermed har det heller ikke oppstått mer rot i butikkene eller flere utsolgt-situasjoner enn vanlig, ifølge Kristiansen.

Powered by Labrador CMS