Kjedenytt

Coop Innlandet går nye veier for energisparing

Publisert Sist oppdatert

Coop Innlandet og Energi og Miljøutvikling AS på Gjøvik inngår energisparegarantiavtale verdt 40 millioner kroner.

Coop Innlandet har som den første aktøren i norsk dagligvarehandel inngått en energisparegarantiavtale, eller EPC-avtale som det også kalles. Avtalen kom på plass som følge av en kartlegging av rundt 60 butikker i Coop Innlandet SA. Det var Energi og Miljøutvikling AS (EMU) på Gjøvik som gjennomførte kartleggingen.

Formålet med kartleggingen var å få en oversikt over mulige energi- og effekttiltak som kunne redusere energiforbruk og klimagassutslipp.

– Kartleggingen viste et samlet sparepotensiale for en rekke ulike energisparetiltak på rundt 20 prosent av dagens energibruk i butikkene, noe som betyr 6 millioner KWH årlig for Coop Innlandets butikker fra 2021. I tillegg ble det avdekket tiltak som kan redusere CO2-utslippene med nærmere 850 tonn i året, forklarer Olav Rønningen, administrerende direktør i Coop Innlandet.

Samvirkelaget kommer til å iverksette målrettede tiltak sammen med EMU for å nå målene om energisparing. Totalt vil det blir investert for cirka 40 millioner kroner i ulike tiltak for å hente ut effekten av redusert energiforbruk.

– Vi kommer til å skifte ut all eldre belysning i butikker som tilhører Coop Innlandet. I tillegg skifter vi ut kjøle- og fryseanlegg og endrer med det til miljøvennlige kuldemedium i mange av våre butikker. Vi vil også vurdere å skifte ut ventilasjonen i våre eldste anlegg, sier Rønningen.

EPC-avtalen gir Coop Innlandet mulighet til å spare energi både med et lønnsomhets- og bærekraftig perspektiv.

– Når vi nå signerer en EPC-avtale garanteres det at vi når målsatt besparelse, og energibesparelsen betaler ned investeringene våre. Alt vårt energiforbruk overvåkes døgnkontinuerlig av Energi og Miljøutvikling AS. At vi i tillegg får oppgradert mange av våre butikker er noe som også vil komme kundene våre til gode, sier Rønningen.

Daglig leder i EMU, Kjetil Larsen, forteller at de har jobbet med Coop Innlandet i lang tid.

– Vi har mange års erfaring med energioptimalisering for dagligvarehandelen. Det som er spennende med denne type avtale er at den er langsiktig og gir rom for å ta med større tiltak som utskifting av blant annet kjøl, frys og ventilasjon. Det gir en god miljøeffekt samtidig som det er hyggelig å jobbe med prosjekter som gir en så god lønnsomhet for kunden. Enova ønsker å få fortgang i energioptimaliseringsarbeidet og anbefaler næringslivet å inngå denne type kontrakter. Enova har også delfinansiert kartleggingen og noen av tiltakene som skal gjennomføres i prosjektet, sier han.

Powered by Labrador CMS