Nyheter

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Egg fra Sunnmøre skal redde fattige på Zanzibar

Publisert Sist oppdatert

Fattigdommen skal reduseres, matkvaliteten skal økes og likestillingen på Zanzibar skal bli bedre – alt ved hjelp av gule eggeplommer, skriver NRK.

John John Bruseth fra Ålesund har lenge engasjert seg for Afrika. Nå satser Bruseth sitt selskap Johooo på egg fra Sunnmøre. På Zanzibar har det i alle år kun vært egg med hvite eggeplommer. Dette likte ikke de europeiske turistene, forteller Bruseth til NRK. Derfor begynte hotellene å importere egg med guleplommer, men mange av de lokale eggprodusentene mistet sitt inntektsgrunnlag.

Det er kvinnene på Zanzibar som skal styre produksjonen av eggene. Bruseth forteller at kvinnene vil kunne øke inntektene sine fra 15 til 50-100 dollar i måneden. Nå har John Bruseth og Johooo fått støtte fra Norges Vel i prosjektet.

– Her kan vi kjempe mot fattigdom samtidig som vi jobber for matsikkerhet. Dessuten fører det til næringsutvikling og fremmer kvinnene på Zanzibar sine rettigheter. Vi mener det er et stort potensial for Johooo sitt prosjekt, sier Reinaart Pretorius, Utenlandssjef i Norges Vel til NRK.

Powered by Labrador CMS