Nyheter

God kjøkkenhygiene og gjennomstekning er viktig når man tilbereder kjøttdeig og andre farseprodukter. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Få funn i analyser av kjøtt- og karbonadedeig

Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), viser en kartlegging Veterinærinstituttet har gjort for Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert
Bakgrunnen for Mattilsynets kartlegging er at det i de senere årene har vært en økning i antall rapporterte tilfeller av STEC hos mennesker i Norge. I 2018 ble det rapportert 494 tilfeller, men mange av disse ble smittet i utlandet og av andre matvarer enn storfekjøtt. Drøvtyggere som storfe og sau regnes som den viktigste kilden til STEC.

Mattilsynet samlet inn produkter i butikk, som sikret et tilfeldig utvalg fra hele landet gjennom et helt år. Veterinærinstituttet analyserte prøvene i 2018.

– Veterinærinstituttet fant STEC i bare to av 308 prøver, så dette er gode resultater. Noen STEC kan gjøre deg alvorlig syk. Det er derfor fremdeles viktig å gjennomsteke kjøtt- og karbonadedeig av storfe godt selv om forekomsten var lav, særlig for barn og personer med nedsatt immunforsvar. For hele kjøttstykker som biff holder det å steke overflaten. Carpaccio skal også stekes på utsiden og man skal ikke lage medium stekte hamburgere av vanlig kjøtt- og karbonadedeig, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

E. coli er bakterier som eksisterer naturlig i tarmfloraen hos både dyr og mennesker. De aller fleste E. coli gir ikke sykdom hos mennesker, men noen typer av bakterien som STEC kan gi sykdom. Dette gjelder særlig hos barn og folk med et svekket immunforsvar, i form av blodig diaré med påfølgende nyresvikt og eventuelt død.

Powered by Labrador CMS