Nyheter

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Få overskridelser i importert sjømat

I 122 stikkprøver av importert sjømat fant havforskere et par overskridelser av EUs grenseverdier.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen er en årlig overvåkning på vegne av Mattilsynet. Havforskere ser etter utvalgte kjemiske stoffer, parasitter og bakterier folk kan bli syke av, skriver Matportalen på sin nettside.

– Vi fant Vibrio-bakterier i to prøver av scampi. Men ved nærmere analyse, viste det seg å være en av de mange harmløse variantene, forteller forsker Martin Wiech.

Forskerne fant også såkalte H2S-produserende bakterier. De er ikke en helsefare i seg selv, men sier noe om kvaliteten i sjømaten. Dette gjaldt prøver av tunfisk og yellowtail fra Stillehavet og østers fra Canada. Det er ikke fastsatte grenseverdier for disse bakteriene.

– Vi gjorde ett funn av Listeria-bakterier i norsk sild som var eksportert til Egypt, men sendt tilbake igjen til Norge grunnet plassmangel i lokale fryselager, forteller forskeren.

Videre fant de rundormen kveis i 9 av 40 undersøkte prøver, mest i torsk fra Russland. Fisken var fryst, og parasittene var døde. Frossen eller varmebehandla kveis er ikke regnet som farlig for folk.

I 89 prøver så forskerne etter tungmetall. I tre prøver fant de henholdsvis kadmium, bly og kvikksølv over EUs grenseverdi.

– Det gjaldt en prøve av hermetisert sardin, av tunfiskfilet og av små krabber, alle fra Asia, sier Wiech.

– Når det gjelder legemiddel, fant vi ingen rester av ulovlige stoff, sier han

Powered by Labrador CMS