Nyheter

Målet med Ferskere melk er å få melka raskere til butikkhyllen slik at forbrukeren kan få flere dager før best før-datoen nås. Foto: TINE/Bo Mathisen

Ferskere melk og Ostestøv skal bidra til å redusere matsvinn

Publisert Sist oppdatert

Mat som går på dynga koster 22 milliarder kroner i året og står for to prosent av Norges klimagassutslipp. Tall fra Østfoldforskning viser at vi i Norge kaster mat tilsvarende 73 kilo per innbygger hvert eneste år. Selv om over halvparten av matsvinnet skjer hjemme hos forbrukeren, går også mye tapt på industrileddet.

Nå har flere av samvirkebedriftene i matindustrien stilt seg bak en felles bransjeavtale om reduksjon av matsvinn.

– For Tine er det viktig å bidra fordi matsvinn er både etisk og økonomisk uforsvarlig. Det er en no brainer, men jeg synes det bør prioriteres enda høyere, både internt og i hele bransjen, sier direktør Julien Kerob for operativ vareforsyning i Tine Logistikk i en pressemelding.

Prosjekt Ferskere melk

Gjennom bransjeavtalen har Tine forpliktet seg til å redusere svinnet med 50 prosent innen 2030. Og meierisamvirket er godt på vei.

– Vi ligger veldig bra an. I fjor reduserte vi svinnet med 23 prosent i forhold til året før. Hittil i år har vi kuttet ytterligere 12 prosent, sier Kerob, som har ledet arbeidet med et av Tines fremste tiltak mot matsvinn de siste årene, prosjektet Ferskere melk.

Målet med «Ferskere melk» er å få melken raskere til butikkhyllen slik at forbrukeren kan få flere dager før best før-datoen nås.

– I korte trekk har vi måtte forbedre presisjonen på alle ledd i verdikjeden for å få det til. Prosjektet er vellykket, og har i løpet av tre år gitt forbrukeren tre til fire dager mer holdbarhet på melken, sier Kerob.

Målinger viser at butikkene har kastet nesten 30 prosent mindre melk på grunn av utløpsdato i denne perioden. For Tine er resultatet 70 prosent mindre kastet melk.

Ostestøv blir til pizzatopping

Tine har også gjort investeringer for å minske matsvinnet på fabrikkene. Anlegget i Verdal har tatt i bruk ny teknologi til å foredle restproduktet myse. Mysen har tradisjonelt gått til dyrefôr, men kan nå brukes til proteinpulver og andre høyverdige produkter.

På Tines anlegg på Tretten bidrar ny smelteteknologi til at man kan produsere pizzatopping og burgerost av over 100 tonn ostestøv som samler seg i ystekarene etter osteproduksjonen.

Powered by Labrador CMS