Nyheter

Glade på Gladmat: Nina Sundqvist direktør i Matmerk (F.v), Elisabeth Grønvik eplemostprodusent og statsminister Erna Solberg. Foto: Solfrid Sande

Fikk Spesialitet-merker av statsministeren

Under Gladmat-festivalen i Stavanger ble Grønvik Gard overrakt to Spesialitet-merker for lokalmat i særklasse av statsminister Erna Solberg.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er ikke lettrørt, men jeg kan bli skikkelig stolt og da legger jeg ikke skjul på det. Nå er vi veldig stolte, sier eplemostprodusent Elisabeth Grønvik.

Under Gladmat-festivalen onsdag ble eplemostprodusenten fra Grønvik Gard i Hjelmeland kalt opp på scenen og gratulert av statsministeren. To nye epleprodukter fra Grønvik er godkjent i merkeordningen Spesialitet, den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat- og -drikke i særklasse.

– Takk for at du bidrar til å sette Norge på kartet som matnasjon, sa Solberg og overrakte diplomer til Grønvik.

– Fokus på norske råvarer

– I en tid der avstanden mellom matproduksjon og forbrukere blir stadig større, er det viktigere enn noensinne å sette fokus på de norske råvarene og lokale mattradisjonene vi har i Norge, sa statsministeren.

– Vi har fortsatt et stykke arbeid igjen før vi kan si at Norge er en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Men vi er på god vei, meldte Solberg.

Elisabeth og Arvid Grønvik startet opp i 2011, og lager eplemoster, både økologiske og ikke-økologiske. De har høstet flere priser. Garden har nå til sammen fire Spesialitet-godkjente produkter.

Begeistret fagjuryen

De to nye Grønvik-produktene som er godkjent i merkeordningen, er eplemost av økologisk discovery-eple og en nyskaping kalt "Cavalier".

Da fagjuryen fikk prøvesmake Cavalier i mars, vakte den begeistring. Flere av kokkene oppga under juryering at de umiddelbart fikk lyst til å eksperimentere med den på kjøkkenet.

Også Grønvik Gards nye eplemost av økologiske discovery-epler fikk skryt av Spesialitet-juryen.

– Lukt og smak, alt er spot on, sa juryleder og stjernekokk Harald Osa under prøvesmaking.

Powered by Labrador CMS