Nyheter

Foto: NTB, Håkon Mosvold Larsen.

Flere dagligvarekjeder i Sverige fjerner engangsgrillen

Publisert Sist oppdatert

Fjorårets sommer var tidenes varmeste og tørreste mange steder i landet. Spar og Joker stoppet salget av engangsgrillene på grunn av brannfaren.

– Grunnet været i fjor, ble det åpenbart at engangsgriller utgjorde en stor brannrisiko. Vi i Spar og Joker ønsket å bidra til å minske risikoen for skogbrann. Det vi kunne bidra med var å midlertidig stoppe salget av engangsgriller i våre butikker. Derfor gjorde vi dette fra Trøndelag og sørover i landet, sier informasjonsrådgiver Hanne Evensen i Kjøpmannhuset Norge.

I starten av april i år skrev Clas Ohlson i en pressemelding at de i løpet av 2019 faser ut salget av engangsgrillen. De velger i stedet å satse på bærbare griller. Dagligvarekjeden Ica i Sverige har besluttet å fjerne engangsgrillen fra sitt sortiment, og denne uken valgte også Coop i Sverige å gjøre det samme.

– Vi tror ikke at produktet er bra nok, sier pressesjef Tobias Rydergren i Coop Sverige til Expressen.

Lidl i Sverige har også tatt samme beslutning, og vil stoppe salget når lageret er utsolgt.

– Fullstendig fjerning av engangsgrillene fra utvalget er vårt bidrag til å redusere brannrisikoen i skog og land. I tillegg er det et skritt i det viktige arbeidet med å avvikle unødvendige engangsprodukter, sier leder av bærekraft Annika Skogvik i Lidl Sweden i en kommentar.

På grunn av skogbrannfaren var det enkelte norske dagligvarebutikker som ikke solgte engangsgriller i fjor, men kjedene ville ikke stanse salget i alle butikker. Coop, Kiwi, Meny og Rema lagde plakater som skulle stå ved engangsgrillene, der de ba kundene om å være ekstra oppmerksomme på forbudet.

– Næringslivet er en del av tryggheten og robustheten i samfunnet som både har kunnskap, kapasitet og ansvar for å bidra i beredskapssituasjoner. At flere gjorde vurderinger om å stoppe salget av engangsgriller i 2018, var meget positivt og en svært god måte å ta samfunnsansvar på, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Han er likevel klar på hva som er fremtiden til engangsgrillen.

– Det er på tide å fjerne engangsgriller som produkt, både av hensyn til brannfare og som et miljøproblem.

Powered by Labrador CMS