Nyheter

Illustrasjonsfoto.

Gaasland: – Problemet er importvernet

Publisert Sist oppdatert

Ivar Gaasland, førsteamanuensis ved BI i Bergen, sier til Nettavisen at roten til alle problemene i norsk dagligvare er de høye tollmurene som beskytter norske bønder.

Han mener også at det er politisk umulig å gjøre noe med roten til alt det vonde, og at regjeringens tiltak bare vil gjøre det verre.

Torsdag slo Nettavisen fast at regjeringen gir det skyhøye importvernet på landbruksvarer skylden for lav konkurranse og dertil høye priser i hele matvarebransjen. Næringsdepartementet gjorde det klart at det er uaktuelt å gjøre noe med tollmurene.

I stedet har regjeringen varslet flere andre tiltak for å forsøke å gjøre noe med den lave konkurransen i dagligvarebransjen; mer penger til Konkurransetilsynet, en lov om handelsskikk og kanskje en stortingsmelding om konkurransen.

Førsteamanuensis ved BI i Bergen, Ivar Gaasland, er ekspert på norsk landbrukspolitikk, og mener regjeringens tiltak bare vil gjøre en skakkjørt situasjon verre.

– Vi har et helt vanvittig restriktivt importvern på primære jordbruksvarer, tollen er ofte på 200-400 prosent, og da er det helt uaktuelt med import, sier han til Nettavisen.

I tillegg til toll er det importvern og handelshindringer på bearbeidede jordbruksprodukter som pizza og halvstekte rundstykker.

– Det har resultert i at leverandørsiden til matbutikkene i Norge er sterkt konsentrert, dominert av noen få norske aktører beskyttet fra utenlandsk konkurranse, er ekspertens dom. Mangel på utenlandske aktører skaper i sin tur monopolprofitt.

– Det snakkes om at Rema har dårligere innkjøpsbetingelser enn Norgesgruppen, men hvis Rema for eksempel hadde tilgang på melk fra svenske Arla, eller andre matvaregrupper fra utlandet, så ville situasjonen i disse forhandlingene vært en helt annen, sier Gaasland.

Powered by Labrador CMS