Nyheter

Spesialitet-mottagerne fikk merkene overrakt av daglig leder i Hanen, Bernt Bucher Johannessen. Fra venstre: Gro Hommo fra Lega, Bernt Bucher Johannessen, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog.

– Gjett om jeg har stekt mye seig pizza

Under årets Eplefest i Gvarv på lørdag ble Gro Hommo fra familiebedriften Lega i Vinj kalt opp på scenen for å ta imot to Spesialitet-merker. Også den lokale familiebedriften Nyhuus Gard fra Gvarv ble hedret med to merker.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har stekt mange stive og seige og knuste pizzabunner før jeg fikk til dette, sier Gro Hommo. Lørdag var takkestekt pizzabotn fra Vinje og plommesyltetøy fra Gvarv blant flere produkter fra Telemark som ble tildelt offisielt Spesialitet-merke for norsk lokalmat i særklasse.

Spesialitet-merkene viser at produktene er godkjent av fagjury og tas opp i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse.

Lega holder til på Øyfjell i Vinje, og drives av Hommo og sønnen Olav Hommo. De lager flere typer lokal bakst som flatbrød og kling, samt prisvinnende oster av melk fra egne geiter.

Lega fikk merket for den hvite, faste geitosten Stavsfjell. Den vant tidligere i år medalje under NM i ost.

Kjapp middag

Takkestekt ferdig-pizzabunn er en oppfinnelse laget av nødvendighet, sier Hommo.

– Jeg fant det på fordi jeg måtte. Med fem barn og barnebarn og gardsvirksomhet har du behov for kjapp middag. Jeg tenkte at det måtte gå an å lage pizzabunner mens jeg jobba ved takka, sier Hommo.

Fagjuryen sier i sin begrunnelse at Legas Pizzabotn er «en spennende kombinasjon av italienske tradisjoner og norske råvarer og håndverk». Det brukes mel fra Kvelde

Dyrker ni plommesorter

På Nyhuus Gard i Gvarv er det blitt dyrket epler kommersielt siden 20-tallet. Ekteparet Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog er opptatt av å ivareta et mangfold av eplesorter. I 1998 begynte de også å dyrke plommer, og dyrker nå ni sorter.

Lørdag fikk de merket for eplesirup, som er en kraftig reduksjon av eple til bruk i matlaging. Juryen lot seg imponere av god "friskhet, sødme og syre". Nyhuus fikk også merket for hjemmelaget plommesyltetøy.

Fagjuryen smakstestet fire plommesyltetøy, og lot seg begeistre. De sier i sin domsbegrunnelse at syltetøyene «har naturlig frisk farge, god smak og tydelig råvarepreg».

Halvor Holtskog er stolt over at produktene fra gården går gjennom nåløyet hos Spesialitet-juryen.

– Vi er stolte og vi er glade. Det er veldig moro å få en slik viktig anerkjennelse for høy kvalitet. Ekstra gøy at vi kan være med på å løfte fram de flotte råvarene Telemarksepler og Telemarksplommer. Det er viktig å vise dem fram, sier Holtskog.

Powered by Labrador CMS