Annonse
Foto: Skjermdump fra Cloetta

Godt & Blandet-posen blir mindre av hensyn til miljøet

Cloetta øker fyllingsgraden i den originale Godt & Blandet-posen med nesten 30 prosent.

– Den økte fyllingsgraden gir 17 prosent færre lastebiler til transport av den samme mengden, sier produktsjef Ann Cathrin Irgens.

Det har blitt mindre luft i Cloettas bestselger i Norge. Godt & Blandet Original, som inneholder vingummi med ulike smaker, har fått økt fyllingsgraden i posene fra 43 til 55 prosent. Hos «søsteren» Godt & Blandet Supersur, som rommer sure biter, har fyllingsgraden steget fra 45 til 50 prosent.

Lavere høyde på D-pak

– Vi har økt fyllingsgraden både ved å redusere innholdet og legge det i en mindre pose, forteller produktsjefen.

I Godt & Blandet Original er vingummi-mengden redusert fra 280 til 220 gram; det vil si med 21 prosent. I Supersur har mengden sunket fra 200 til 170 gram, eller med 15 prosent.

– Fyllingsgraden for godteposer ligger i snitt på 25-35 prosent så blandingsposene våre lå godt over dette allerede før vi økte fyllingsgraden, Vi ønsker å være i front blant sukkervareleverandørene når det gjelder fyllingsgrad, fremholder Ann Cathrin Irgens.

En viktig effekt av tiltaket er den reduserte høyden på D-pak. Lavere godteposer betyr at høyden på kartongene kan reduseres tilsvarende.

– Dermed har det blitt plass til ett ekstra lag på pallen, det vil si en økning fra fem til seks.

I tillegg har man fått inn to ekstra poser med Godt & Blandet Original i D-pak. Antall poser med Supersur et det samme som før.

Ingen påpakninger

25-30 prosent fyllingsgrad i godteriposer i snitt betyr at det er langt mer luft enn godteri i posene.

– Er ikke 70-75 prosent luft å lure slikkmunnene?

– Noen vil kanskje si det, men stor poser har vært standard lenge. Fyllingsgraden har ikke stått så sentralt, svarer Ann Cathrin Irgens.

Den som velger Godt & Blandet, skal i hvert fall kjøpe mindre luft enn før. Med det vil det innebære lavere CO2-utslipp og mindre plast å legge posene i handlekurven.

Dagligvarekjedene liker ikke at grossistene kjører mye luft rundt omkring.

– Har dere blitt påvirket av press fra kjedene til å øke fyllingsgraden?

– Nei, vi har ikke fått påpakninger. Det er uansett en fordel med mindre luft i godteposene også for oss, bedyrer produktsjefen.

Regner med lavere pris

I tillegg til miljøgevinstene gir mer på pallen redusert transportkostnad per enhet. En mindre D-pak er også en fordel i en bransje med så mange lavpris- og nærbutikker som ofte har begrenset plass.

– Kan økt fyllingsgrad få noen virkning på omsetningen?

– Det er det for tidlig å si noe om. De nye blandingsposene har bare vært i butikkene fra uke 8.

Det reduserte innholdet i posene bør få en virkning på butikkprisene. Cloetta forventer at poseprisen synker når mengden gjør det samme.

Annonse
Annonse