Nyheter

Halvparten av all norsk melk blir melket av en robot Foto: Differ media / Julie L. Lillesæter

– Halvparten av all norsk melk blir melket av en robot

Publisert Sist oppdatert

– Norsk landbruk er verdens mest høyteknologiske landbruk og det gir oss store muligheter, sier professor ved Veterinærhøgskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Olav Reksen i en pressemelding.

På ti år har antallet fjøs med automatiske melkesystemer, bedre kjent som melkeroboten, økt fra i underkant av 300 til over 1800.

– Det betyr at snart står halvparten av norske kyr i et fjøs med automatiske melkesystemer, sier Reksen.

På NMBU avsluttes nå et forskningsprosjekt i samarbeid med Tine, Geno og DeLaval som har sett på muligheter og utfordringer ved automatisk melkingssystem.

Automatiske melkesystem er et robotisert melkingssystem som er tilgjengelig for kua døgnet rundt.

– Kua velger selv når hun skal melkes. Roboten sørger ikke bare for melkingen, men kan også overvåke dyrets helse og velferd. AMS-fjøsene er utstyrt med kameraer, sensorer og grinder som registrerer dyrenes bevegelser, sier Reksen.

Overvåkningssystemet forteller hvor mye kyrne beveger seg, hvor de oppholder seg i fjøset, og kontrollerer om dyrene legger på seg eller blir tynnere.

– Ved hjelp av ny teknologi kan man i fremtiden variere vakuumet i spenen som brukes på hver ku. Slik blir melkingen tilpasset individets behov. Det er et skritt videre for bedre jurhelse og mer skånsom melking, sier han.

Hver gang kua blir melket henter roboten inn data fra mange forskjellige datakilder. Reksen mener norsk landbruk bør ta i bruk dataene fra melkerobotene for å videreutvikle de fortrinnene den norske kua har.

– Vi kan kanskje levere genetikk og løsninger som det vil ta lengre tid for andre land å levere. Det er et fortrinn vi må utnytte.

Powered by Labrador CMS