Nyheter

Vinnerproduktet Ølsprøtt er laget av restråstoff etter ølproduksjon og er en mellomting mellom kjeks og snacks. Foto: Anne-May Johansen/Nofima

Helt sprø vinner av Innovasjonspris

Publisert Sist oppdatert

Ølsprøtt fra produsenten Attåtnæring ble utropt til vinner av historiens første Innovasjonspris under finalen i Det Norske Måltid, heter det i en pressemelding.

– Dette var overraskende. Og utrolig gledelig. Nå skal vi gjøre mesk great again, strålte markedssjef Stein Erik Brekke i Attåtnæring da han mottok prisen.

Ølsprøtt er nemlig laget av mesk – restråstoffet som blir igjen når øl er brygget.

Selve produktet, den utviklingsjobben som allerede er gjort, og ønsket om å utvikle seg videre, sjarmerte juryen i Nofima, som skulle ta stilling til de nærmere 30 søknadene om å få Årets innovasjonspris i forbindelse med Det Norske Måltid.

Matkanalen var på plass for Dagligvarehandelen. Se videoene fra Det Norske Måltid 2019 her.

Vinneren av den gjeve prisen, vil få benytte Nofimas eksperter innenfor innovasjon og produktutvikling til en verdi av 100.000 kroner.

– Innovasjon er avgjørende for at bedrifter skal lykkes – i dag og i morgen. Matforskningsinstituttet Nofima har en egen avdeling som jobber målrettet med innovasjon, og forenklet vil vi si at mange innovasjoner er drevet av, eller blir bedre med, forskningsbasert kunnskap. Våre mer enn 200 vitenskapelig ansatte i Ås, Stavanger, Bergen, Sunndalsøra og Tromsø jobber hver dag for norsk matindustri med løsninger som kan bringe virksomhetene et sted videre. Derfor er det naturlig for oss i Nofima å Delta i det Norske Måltid med en egen innovasjonspris, sa administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen, da han sammen med forsker Guro Helgesdotter Rognså delte ut prisen.

Vinneren Ølsprøtt fra produsenten Attåtnæring ble valgt fordi de har vist innovative evner ved å lage et helt nytt og spennende produkt.

"Attåtnæring er også nytenkende fra et bærekraftperspektiv fordi produktet utnytter restråstoff fra en næring som har vokst i Norge. Produsenten har som mål å oppnå landsdekkende distribusjon i løpet av 2019. Med inspirasjon og forskningsbasert kunnskap ønsker Nofima å skape nye muligheter for Attåtnæring", heter det i juryens begrunnelse.

Målet med kåringen er å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon.

Årets vinnere

Det Norske Måltid leter etter det ypperste norsk mat- og drikkeproduksjon har å by på. Her er årets vinnere:

  • Årets det grønne naturell – Lærdal Grønt med Lærdals beste frosne bringebær
  • Årets det grønne foredlet – Årgang Askim Summerred
  • Årets sjømat naturell – Sterling kveitefilet med skinn fra Sterling White Halibut
  • Årets sjømat foredlet – Carpaccio Loins Extra fra Dybvik Klippfisk
  • Årets Ost – Råblå fra Grindal Ysteri
  • Årets kjøtt – Hel kylling fra Økodrift Homlagarden
  • Årets kjøtt foredlet – Holy Baloney fra Ask Gård
  • Årets sider – Alde sider fra Alde
  • Årets øl – Cloudberry Imperial Gose fra Berentsens Brygghus
  • Årets bakst – Mandelroser fra Grini Hjemmebakeri
  • Årets meieriprodukt foredlet – Is med Skjenning fra Gangstad Gårdsysteri
  • Årets godbit – Midsummer Hot Sauce Flagship fra Midsummer Sauce
  • Juryens utvalgte 2018 – Jacobs utvalgte lam mørbrad fra Prima Jæren/UNIL
  • Hedersprisen 2018 – Stiftelsen Bondens marked Norge
Powered by Labrador CMS