Nyheter

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Juli god måned for øl og energidrikker

Årets juli-vær var stort sett bra, men ikke i nærheten av tropesommeren i fjor. Juli var en god måned for øl og energidrikker, mens det var verre for sider, brus og vann. Det viser ferske tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Publisert Sist oppdatert

– Juli 2019 hadde 23 salgsdager, mot 22 i juli 2018. Det betyr teoretisk sett at månedstallene for juli i år er cirka 4,5 prosent svakere enn det som framgår, skriver håndlanger Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen i en e-post til medlemmer og samarbeidspartnere. Der oppsummerer han juli-salget som litt opp og ned, men stort sett ok.

Energidrikk hadde i juli en vekst på over 40 prosent. Veksten så langt i år er litt lavere. Sukkerfrie energidrikker har hatt en vekst på 171,4 prosent, og utgjør 19,1 prosent av salget. Så langt i år står sukkerfri energidrikk for 19,1 prosent av salget, mot 9,9 prosent på samme tid i fjor.

Sider har hatt en nedgang på 28,5 prosent, som er det svakeste sider-salget i juli siden 2012.

– 2018 slo imidlertid alle rekorder, og fortsatt ligger 2019 an til å bli det nest beste sider-året som er registrert. Det skyldes svært høye salgstall i januar og april i år, skriver Nome i e-posten.

Så langt i år har brus en nedgang på 0,4 prosent i forhold til i fjor, men det skyldes fortsatt ettervirkninger av avgiftsøkningen i 2018. Brus falt med litt over 12 prosent i juli, sukkerholdig brus falt med 19 prosent og sukkerfri falt med 6 prosent.

Øl har en nedgang på 0,4 prosent, men likevel ligger ølsalget så langt i år 0,5 prosent over samme tid i 2018. Dette er nest beste juli for øl noensinne, skriver Nome videre i eposten.

Importen falt med 16,7 prosent, mens norskbrygget øl i juli har hatt en vekst på 2,6 prosent. Fallet for norskbrygget øl så langt i år er på 0,7 prosent.

Vann har en nedgang på 14,1 prosent, og så langt i år har vannsalget falt med 7,6 prosent. Likevel ligger 2019 an til å bli nest beste vann-år i historien, etter fjorårets rekordsalg.

Powered by Labrador CMS