Frukt & grønt

Kaster for mye mat

Totalt sett ble det kastet 73 kilo mat per innbygger i Norge i 2017, og 58 prosent kom fra private husholdninger.

Publisert Sist oppdatert
Det er mye jobb som legges ned i produksjonen av grønnsaker. Grønnsaker, som ikke passer inn i de definerte formatene, selges ofte som kjedenes egne merkevarer som et rimeligere alternativ, som First Price i Norgesgruppen, Snåle grønnsaker fra Bunnpris og Rema og Coops egne merkevarer.

– Kiloprisen på matvarene spiller en rolle med tanke på hvor mye som kastes. Det er trist å tenke på at kål, gulrøtter, poteter og løk kastes, fordi de er blitt litt slappe og fordi de er rimelig i innkjøp, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Mange grønnsaker kan reddes hvis de får et isbad. Vi har en svært høy tetthet av dagligvarebutikker i landet vårt, og det viser seg at mange handler fire ganger i uken. Ved å redusere dette til en eller to ganger kan vi spare både tid og penger. Det er også bevist at god planlegging gir mindre matsvinn.

Powered by Labrador CMS