Nyheter

Holdbarhets­indikatoren Keep-it registrerer fortløpende temperatur og tid og viser hvor mange dager holdbarhet som gjenstår.

Keep-it: Kan redusere matsvinnet med 18.180 tonn i året

Ifølge teknologiselskapet Keep-it er de to største årsakene til matsvinn at produktet har gått ut på dato eller at produktkvaliteten er for dårlig. Det sistnevnte skyldes ofte for store temperatursvingninger, og det ønsker selskapet å gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år kaster nordmenn 385.000 tonn mat som egentlig kunne blitt spist, opplyser Matvett. Grillsesongen står for en vesentlig andel.

– Nordmenn kaster altfor mye mat. Det gjelder spesielt i sommermånedene. Høyere temperaturer i butikk og på veien hjem i bilen, gjør at maten blir fortere dårlig. Når man kjøper inn til grilling, er maten også ute i sommervarmen, som reduserer holdbarheten. Alt dette fører til større usikkerhet rundt om maten fortsatt er av god kvalitet, som igjen fører til større matsvinn, sier country manager i Keep-it Peder Brusgaard.

– Skal vi lykkes med å halvere matsvinnet innen 2030 er vi avhengig av å få bedre holdbarhetsindikatorer enn datostempling. Vi må gi forbrukerne muligheten til å ta løpende vurderinger på holdbarheten og ikke kun et stempel satt på en fabrikk for mange dager siden.

I 2012 lanserte Keep-it holdbarhetsindikator i norsk dagligvare. Holdbarhetsindikatoren registrerer temperatur og tid fortløpende og viser forbrukeren hvor mange dager holdbarhet som gjenstår.Indikatoren settes på når matvaren legges i emballasjen. Ved utgangen av 2017 hadde Keep-it solgt 40 millioner indikatorer.

– Vår prognose anslår at dersom alle ferskvarer hadde hatt Keep-it indikatorer, kunne forbrukerne i sum redusert sine matbudsjetter med 1,6 milliarder kroner, påpeker Brusgaard.

En undersøkelse uført av Keep-it viser at av 479 kunder i Rema har 247 kjøpt ferskvarer med Keep-it. 58 prosent av de som bruker keep-it indikatoren i dag, har redusert sitt matsvinn gjennom å følge holdbarhetsindikatoren i stedet for holdbarhetsstempelet, viser undersøkelsen. På bakgrunn av dette anslår selskapet at holdbarhetsindikator kan bidra til å redusere matsvinn i Norge med 18.180 tonn i året.

Powered by Labrador CMS