Nyheter

Foto: Martine Furulund

Kiwi-knivstikking: Terrorsiktet russisk borger sier han ville drepe flere

Publisert Sist oppdatert

NTB: Den russiske mannen som er siktet etter knivstikking i en Kiwi-butikk i Oslo, forteller i avhør at han ville drepe flest mulig og har en tilknytning til islam.

Mannen er 20 år gammel, kommer fra den russiske republikken Basjkortostan og er russisk statsborger, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

– Han har forklart at han har en tilknytning til islam, og så har han forklart at han ønsket å drepe flere mennesker og at dette var en terrorhandling, sier hun.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131 , som omfatter terrorhandlinger. PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet.

Den siktede framstilles for varetektsfengsling lørdag, ifølge Bjørnland.

Ingen kjent tilknytning

Ifølge PST-sjefen er det per nå ikke avdekket at mannen har tilknytning til noen kjente terrororganisasjoner.

– Men det vil etterforskningen søke å avklare, sier hun.

Den 25-årige kvinnen som ble knivstukket i en Kiwi-butikk i Oslo, er ute av respirator og snakker. Først ble saken etterforsket av Oslo politidistrikt.

– Fredag morgen besluttet Riksadvokaten at etterforskningen av knivangrepet overføres til PST. Bakgrunnen er opplysninger siktede kom med i avhør torsdag kveld, opplyser Bjørnland.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommenterte fredag knivangrepet på den unge kvinnen.

– Jeg tenker på henne og hennes familie i en meget vanskelig stund, sier han.

Angrep butikkansatt

Mannen bar en kniv da han ble pågrepet. Politiet fikk melding om hendelsen torsdag klokken 12.53.

– Ifølge opplysningene vi har fått, var det en kunde som skulle legge varene ved kassen og betale, da gjerningsmannen stakk vedkommende med kniv, sa operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til Dagligvarehandelen torsdag.

Operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt opplyser til NTB at alt tyder på kvinnen var et tilfeldig offer.

Kvinnen ble brakt til Ullevål sykehus. Like etter at kunden ble knivstukket, gikk gjerningsmannen til angrep på en butikkansatt som satt i kassen.

– Opplysningene vi har fått er at den ansatte ikke skal være fysisk skadd, sa Pedersen til Dagligvarehandelen torsdag.

Han ble pågrepet av politiet i nærheten av åstedet etter kort tid. Butikken ble stengt, og det ble foretatt kriminaltekniske undersøkelser på stedet etter hendelsen.

Powered by Labrador CMS