Kommentar

Lars Petter Bartnes er leder i Norges Bondelag. Han skriver næringspolitiske kommentarer på denne plass. Foto av Bartnes: Norges Bondelag

Klimavennlig matproduksjon

Klimadiskusjonen har for lengst funnet sin plass i handlekurven. Hva vi tar med oss hjem fra butikken, sier noe om hvem vi er, og hva vi står for. Forbrukerne blir mer bevisste og stiller større krav til oss som produsenter, og til dere som selger maten.

Publisert Sist oppdatert

Klimaendringene som pågår, de er ramme alvor. De påvirker evnen vi har til å produsere mat, både i Norge og ellers i verden. Matproduksjon pågår i samspill med naturen, og et forutsigbart klima er viktig for bonden. Skal vi kunne fortsette å produsere trygg norsk mat også i framtiden, må vi tilpasse oss for å møte endringene som kommer. Og vi må redusere utslippene. Skal vi få til dette, må alle bidra.

Som en del av jordbrukets klimaarbeid inngikk vi i sommer, kanskje som første land i verden, en klimaavtale med regjeringa. Klimaavtalen er en viktig del av arbeidet med å få til en grønn omstilling av norsk matproduksjon.

Avtalen binder oss til å redusere jordbrukets samla klimagassutslipp med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter fra 2021 til 2030. Dette gir økt tyngde til flere igangsatte klimasatsinger i jordbruket, som økt produksjon av biogass, avlsarbeid, klimavennlig fôring og satsing på et fossilfritt landbruk.

All matproduksjon gir klimagassutslipp i større eller mindre grad. Likevel har jordbruket en stor fordel. Vi er en av de næringene som binder CO2 og lagrer karbon, og er derfor en viktig del av løsningen.

Matjord er et knapphetsgode i Norge, og viktig å ta vare på. Flere burde se at jordvern er et godt klimatiltak. Bare 3 prosent av det samla landarealet vårt kan brukes til å produsere mat. Av dette er kun 1 prosent egna til å dyrke frukt, korn, bær og grønnsaker. Det er mulig å utnytte denne prosenten enda bedre. Det er derfor vi i landbruket nå satser i grøntsektoren for å stimulere til enda mer korn og grønnsaker der det er mulig.

Kortreiste produkter er bra for klimaet, og populært blant forbrukerne. Undersøkelser viser at om de får muligheten, så velger de norsk i butikk. Og det er kanskje ikke så rart. Ifølge en ny undersøkelse fra NORM-VET blir norske dyr stadig friskere, og bruken av antibiotika går nedover. Noe av årsaken er måten landbruket og landet vårt er utformet på, med små gårder godt fordelt over et langstrakt land. Det gir oss trygg mat på bordet og er ikke noe vi kan ta som en selvfølge. Dette kommer ikke av klimaet og plasseringen alene. Det er et resultat av langsiktig arbeid fra næringas side, og ikke minst av den jobben som gjøres hver dag på den enkelte gård med å holde dyra friske og sørge for god dyrehelse.

Den bevisste norske forbruker ønsker seg kortreist, klimasmart mat som er produsert på en ansvarlig måte. Og vi i jordbruket, vi står klare til å levere.

Powered by Labrador CMS