Nyheter

I dette produktet fant Mattilsynet 28 500 milligram per kg uorganisk kvikksølv. Det er en svært høy dose. Foto: Mattilsynet

Kvikksølv og andre ulovlige stoffer funnet i hudblekemidler

Da Mattilsynet undersøkte 53 typer hudblekemidler, ble det funnet ulovlige og mulig helseskadelige stoffer i over halvparten av produktene.

Publisert Sist oppdatert
Mattilsynet advarer mot å bruke denne typen kosmetiske produkter. De farlige produktene er nå trukket fra markedet.

Av de 53 ulike hudkremene med påstått blekende effekt ble uorganisk kvikksølv, hydrokinon eller betametason (en steroidmedisin) påvist i 32 prøver. Disse stoffene er forbudt å tilsette i kosmetikk og kroppspleieprodukter, inkludert hudblekemidler, da de kan forårsake helseskade.

– Selv om det både er helsefarlig og ulovlig, tilsettes likevel uorganisk kvikksølv, hydrokinon eller glukokortikoider i mange hudblekeprodukter for å lysne huden, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

– Basert på våre funn fraråder vi alle å bruke slike hudblekningsprodukter, og særlig de som ikke har en innholdsdeklarasjon, sier hun.

Det ble påvist uorganisk kvikksølv i 28 produkter, fra lave og moderate mengder til svært høye konsentrasjoner. Uorganisk kvikksølv kan skade huden og gi helseskadelige effekter på nyrer og nervesystemet.

Hudblekemidlene som ble undersøkt, ble alle funnet i fysiske butikker rundt om i Norge. Mattilsynet samarbeider med Tollvesenet og Posten og kjenner til at importen av slike produkter har økt.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS