Produktnytt

Leseglede for alle

Publisert Sist oppdatert

I over hundre år har nordmenn lest julehefter til jul. Egmont er største leverandør, og har i år hele 37 ulike julehefter, der 18 av dem er norske.

Herborg Kråkeviks Juleroser feirer femårsjubileum. Dette heftet har fornyet interessen for langlesning i julen, og det er gledelig at Barnas Juleroser også kommer ut for andre gang i år.

Andre utgivelser for de minste er Snøfall, Tuss og Troll, Detektivbyrå nr. 2, Smørbukk, Tom og Jerry, Frost, Smørbukk og Norsk Donald. Sistnevnte, laget av Arild Midthun, Knut Nærum og Tormod Løkling, avslører en del av onkel Skrues fortid.

Kollektivet, Radio Gaga og Ruter åpner latterdørene, sammen med Hårek, Knoll og Tott, Billy og Blondie. For andre året på rad kan også folk le av satiriske Donalds glade jul.

De litterære heftene har befestet sin posisjon. I år kommer både den mer sakrale Hellig Jul, (med Levi Henriksen som gjesteredaktør) og et hefte med Prøysens-klassikeren «Den vesle bygda som glømte at det var jul». Juletre henter stemningsfullt innhold fra Norsk Barneblad. Egmont byr også på en krimklassiker fra Agathe Christie: Mord på Orientekspressen.

Mer Snøfall

Da NRK sendte Snøfall-serien for første gang i 2016 hadde den rundt 1 million seere til hver episode. I år er Snøfall tilbake som NRKs julekalender, og nå har TV-seriens regissør Synne Teksum skrevet en helt ny og frittstående historie, tegnet av debutant Julie Pihlmann.

Julestemning, magi og bollebaking i konflikt med byråkratisk pedanteri, og en fatal forveksling av oppskrifter, gir en hyggelig julehistorie både for TV-seerne som følger julekalenderen og alle andre.

Radiojul

Vår egen Øyvind Sagåsen, kjent som mannen bak Conrads Colonial, er ute med Radio Gaga: En julefortelling – som skal sørge for en slags julestemning. Inneholder en spesialskrevet julehistorie og et innhopp fra Eon, samt kryssord og julequiz, melder Egmont.

Landlig jul

Lev Landlig fra Egmont er et helt nytt julehefte, satt sammen av redaksjonen i magasinet Lev Landlig. Vi blir delaktige i lesernes juleminner og tradisjoner og får oppleve jul på landet før og nå. Det blir også tid til litt dikt og fortellinger, samt masse koselig stoff om juleskikker.

Gammeldags jul

Forlaget Vigmostad & Bjøke følger opp fjorårssuksessen med et hefte bygget rundt Anders B. Wilse (1866–1949) sine bilder fra forrige århundre. Årets utgave heter «Nu tænder moder all lys …» og bringer vakre bilder fra våre forfedres jul. Som ekstra krydder lover forlaget bilder fra gamle dagers juleannonser.

På tampen av sitt 50-årsjubileum som norsk tegneserieblad er Sølvpilen og vennene Falk og Månestråle klare for enda en norsk jul. Forlaget slipper også løs andre kjenninger som «Kapteinens jul», først å lese på norsk i 1911 og dermed den eldste tegneserien i Norge som fortsatt utgis, og «Jens von Bustenskjold» – Sigurd Lybecks serie som debuterte i Arbeidermagasinet på tidlig 1930-tall.

Andre julehefter fra Vigmostad & Bjørke er «Øisteins juleblyant» samt sjette runde med «Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu» hvor Oddgeir Bruaset blant annet skildrer jul i Hølen og Øye, samt «Prøysens jul» – der datteren Elin har skrevet forordet.

Julestjerner

To av våre mest folkekjære bestselgerforfattere, Unni Lindell og Anne B. Ragde, har slått seg sammen og laget julehefte. Gloria forlag mener det er et vidunderlig sammensurium av ærlig og god jul, med latter og gråt, humor og sorg, oppskrifter, krimnoveller og barneintervjuer. Samt instruksjon i å knalle til med de beste julekranglene!

Ny på julehefter

Nyetablerte Strand forlag gir ut fire julehefter i år, men vil markere seg godt på bestselgerlistene. Talentfulle Marius Henriksen utgir for første julehefte med den kritikerroste skolemiljøserien Storefri. Norges bestselgende Pondus julehefte er også blant titlene, samt mer syk Frode Øverli-humor i Rutetid. I tillegg kommer Børge Lunds kontorserie Lunch som julehefte.

Brillebjørns jul

Fra Gyldendal kommer et julehefte med Brillebjørn fra NRK Super. En søt historie som passer bra til høytlesning for de minste, ifølge Aftenposten.

Powered by Labrador CMS