Annonse
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix

LO-patrulje på vei til butikkene

I tiden fremover skal nemlig unge tillitsvalgte i LOs forbund undersøke arbeidsforholdene til tusenvis av unge, og bidra til å spre kunnskap om rettigheter og plikter i arbeidslivet.

– Hvor viktig er dagligvare- og KBS-bransjene i denne sammenheng?

– De er veldig viktige, og blant de utsalgsstedene vi besøker hyppigst, sier medieansvarlig Gaute Børstad Skjervø i LOs sommerpatrulje til Dagligvarehandelen.

– Hva venter dere å finne på patruljebesøkene?

– Generelt er vi ganske fornøyde. Vi blir tatt imot på en god måte, og hos de aller fleste foregår alt etter regelverket. Det er sjelden vi ser de store bruddene, og det tar vi som et tegn på at arbeidet vårt har en effekt.

– Så dette oppleves ikke som å få politiet på besøk?

– Haha! Nei, vi er en «gladpatrulje» som kommer for å spre det glade budskap om det gode arbeidsliv. Mange bedriftsledere synes det er greit å få informasjon om både egne og ansattes plikter og rettigheter, forteller Skjervø.

Siden 1985 har LOs sommerpatrulje hatt fokus på unge sommervikarers jobbsituasjon. I fjor besøkte patruljen nesten 6000 bedrifter over hele landet, og ambisjonen ligger på samme nivå i år.

Skjervø varsler at Sommerpatruljen særlig vil se etter om verneombud er på plass, om ungdom trives og føler mestring i jobben. Og som alltid vil de sjekke om arbeidskontrakten er i orden.

– Vi avdekket 4.554 lovbrudd i fjor. En stor del av disse hadde sammenheng med at mange arbeidsgivere ikke hadde god nok kjennskap til reglene om verneombud, forteller Gaute Børstad Skjervø.

 

Annonse
Annonse