Nyheter

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .

– Mange jegere overlater viltet til svarte skjæreaktører

Publisert Sist oppdatert

For tre år siden skar Morten Kjus i Kjus Viltslakt ned 100 elger, i år er tallet redusert til tre. Forklaringen er at elg fra norske jegere «skremmes» inn i det svarte markedet, skriver bladet Kjøttbransjen på sin nettside.

Grunnen til at tallet er redusert til tre er fordi Kjus ikke lenger får lov til både å skjære vilt og husdyr fra bønder. Dette er Kjus oppgitt over og forteller til bladet Kjøttbransjen at mye elg og vilt blir skåret ned svart for å unngå å bli kontrollert av Mattilsynet.

– Regelverket er feil dimensjonert. Denne feildimensjoneringen bidrar til at mange jegere overlater viltet til svarte skjæreaktører. Dette viltet kunne jeg skåret ned her i mitt anlegg, sammen med kalv og okse. Selvsagt strengt avgrenset tidsmessig. Men siden jeg er EFTA-godkjent, har jeg ut fra regelverket ikke anledning til dette. For meg blir det feil, sier Morten Kjus til bladet.

Det siste året har skjæremengden økt med hele 30 prosent og i dag har han en portefølje på rundt 80 bønder som overlater slaktet til han etter at slakteriet har gjort sin jobb. Fra bonden får så Kjus kundebestillingene og sørger for at kundene får nøyaktig det som er bestilt fra bonden.

– Akkurat nå kan du trygt si at enmannsfirmaet ikke forsvarer navnet. Det er praktisk talt umulig for meg å få anledning til å skjære vilt i kombinasjon med husdyr. Og det rigide regelverket har faktisk hatt motsatt effekt. I grunnen er jo dette et stort paradoks. Jeg husker den aller første høsten jeg drev denne virksomheten. Den gang i 2009 skar jeg ned 60 elg i kjelleren. I dag bidrar altså EFTA-godkjenningen til at jeg praktisk, talt ikke håndterer vilt lenger.

Powered by Labrador CMS