Nyheter

Mattilsynet bekymret over bruken av tremel

Publisert Sist oppdatert

Baker Brun i Bergen har fått pålegg om å dokumentere at tremel ikke er skadelig for forbrukere på lang sikt - eller slutte å bruke det, skriver Bakeri.

Mange norske bakere har «i alle år» brukt tremel som strømel ved baking av brød i steinovn. Tremelet er gjerne laget av dansk bøk, og det brukes som underlag for at brødene ikke skal svi seg fast til platen.

Nå stiller Mattilsynet spørsmålstegn ved om dette er greit. Etter et tilsyn har Baker Brun i Bergen fått pålegg om å dokumentere at bruken av tremel er trygg for forbrukerne i et langt perspektiv – eller slutte å bruke tremel innen 31. mai i år.

– Alle bakerier som bruker tremel må gjøre en farevurdering. Samtidig må det gjøres en intern avklaring i Mattilsynet om hvordan vi forholder oss til bruken av tremel, sier seksjonsleder i Mattilsynet, Randi Øyen Afdal til Bakeri.

Da Baker-Norge i sin tid gikk over til stålplater og transportbånd av stål, var tremel på vei ut av bakeriene. Men da det for få år siden ble populært med steinovnsbakte brød, økte bruken igjen.

– I Baker Brun benytter vi det i dag kun som strø på steinplatene i én av herteovnene våre på Damsgård, opplyser K-HMS-ansvarlig ved Baker Brun i Bergen, Christine Teigen til Bakeri.

Tremelet som Baker Brun benytter er ikke definert som næringsmiddel. Det er imidlertid godkjent for bruk i næringsmiddelindustri, og vanligste bruksområdet er røyking av kjøtt og fisk.

Powered by Labrador CMS