Nyheter

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Mattilsynet: – Lov å bruke fosfat som et tilsetningsstoff i torsk også i Norge

Publisert Sist oppdatert

Franskmenn raser etter at dokumentar avslører hvordan norsk torsk fylles med kjemiske tilsettingsstoffer og vann i Kina, før den selges i Europa. Nå bekrefter Mattilsynet at fisk med fosfat også selges i Norge, skriver NRK.

– Norge er tilsluttet det samme regelverket som EU. Dermed er det lov å bruke fosfat som et tilsetningsstoff i torsk også i Norge, sier seksjonssjef Lise Rokkones i Mattilsynet til NRK.

Et av kjemikaliene som tilsettes torsken er stoffet E-451 eller pentanatriumtrifosfat. Den franske dokumentaren «Mollo sur le cabillaud?» viser blant annet at vann sprøytes inn i torskefileter for å øke vekten, slik at fisken oppnår en høyere pris. Fosfat regnes ikke for å være farlig i små mengder, men ifølge dokumentaren kan overdreven forbruk av fosfat føre til sykdommer, inkludert nyre- og hjerte og karsykdommer.

– Det er ikke lov å tilsette vann for å øke vekten. Alle tilsetningsstoff som brukes i mat skal være godkjent og det skal merkes godt. I Norges tilfelle er det ingen grunn til bekymring. Vi fører tilsyn med alle produsenter for å forsikre oss om at de følger regelverket, sier Rokkones.

Rokkones forteller til NRK at alle tilsetningsstoff som brukes i mat skal være godkjent og merkes godt. Fiskeriminister Harald T. Nesvik liker heller ikke det som har kommet fram. Men han understreker at dette handler om produksjonspraksis i Kina, ikke kvaliteten på norsk råstoff.

Powered by Labrador CMS