Nyheter

Ifølge Mattilsynet kan grisen ha våknet opp fra bedøvelsen og vært bevisst under skålding. Foto: Mattilsynet, NTB scanpix

Mattilsynet varsler gebyr etter at gris ikke ble forsvarlig avlivet

Ifølge Mattilsynet ble en gris på slakteriet Furuseth AS bedøvet, men ikke forsvarlig avlivet, før den ble senket i glovarmt vann tidligere denne måneden.

Publisert Sist oppdatert
Før en gris blir skåldet, noe som innebærer at den blir puttet i glovarmt vann for at skinnet skal løsne fra kjøttet, skal slakterier forsikre seg om at grisen er død.

2. juli oppdaget Mattilsynet at en gris ved Furuseth AS på Romerike i Akershus ikke hadde tegn til stikksår, skriver NRK. Gris skal bedøves og stikkes slik at de dør av forblødning før de skåldes i varmt vann.

– Vi fant ved vårt tilsyn en gris som vi så tegn på at ikke var godt nok avblødd, sier Eirin Helland, fungerende seksjonssjef for slakteri i Mattilsynet ved avdeling Romerike til kanalen.

«Den aktuelle grisen kan derfor ha våknet opp fra bedøvelsen og vært bevisst under skålding. Dersom dette har skjedd, vil lidelsen for grisen ha vært veldig stor», skriver Mattilsynet i varselet om et gebyr på 23.000 kroner til slakteriet.

NRK har vært i kontakt med daglig leder og eier av Furuseth AS, Harald Furuseth. Han ønsker ikke å stille intervju, men bestrider ikke innholdet i Mattilsynets vedtak. NTB har gjort flere forsøk på å få en kommentar fra Furuseth, uten å lykkes.

Styreleder Ståle Gausen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) sier til NRK at han beklager hendelsen. Han sier tilfellet Mattilsynet har avdekket, ikke representerer totalbildet for griseslakting, og at bransjen må se etter bedre løsninger når det skjer menneskelig svikt.

KLF har ikke gitt Furuseth slakteri noen reaksjon etter hendelsen. De mener slakteriet har iverksatt tiltak som gjør at de har kontroll over situasjonen.

Powered by Labrador CMS