Annonse

Meny frister med larvebrød

Norges første industribrød delvis bakt med insektmel er på plass i butikkhyllene. Nå gjenstår det å se om kundene lar seg friste av «Mjølmums».

Bakehuset har utviklet Mjølmumsbrødet, som inneholder 2,1 prosent tørkede og malte melbillelarver – tilsvarende cirka 100 larver i hvert brød. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss. Grovbrødet vil, som en test, selges i 22 Meny-butikker i mars.

Bakehuset har lagt stor vekt på at brødet skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers ligne i smak og konsistens på annet brød.

– Melet fra melbillelarver er veldig proteinrikt. 2,1 prosent innblanding av melbillemel er nok til at vi øker proteininnholdet i brødet med 10 prosent, sier produktutviklingssjef Amund Skrutvold i Bakehuset til Dagligvarehandelen.

Nå er han spent på hva kundene sier.

– Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet.

Larveriet, som har dyrket melbillelarver siden 2016, har frem til nå kun solgt til mindre utsalgssteder, og kun som tørket snacks. Etter det Dagligvarehandelen erfarer, vil melbillesnacksen være tilgjengelig i de samme butikkene som selger brødet i testperioden.

Foruten det høye proteininnholdet, har også insektmel den fordelen at det krever lite ressurser å fremstille. Insektoppdrett krever lite areal, og det er ikke behov for annet vann enn de de får i kosten. Fôret består gjerne av avfallsprodukter fra annen landbruksnæring. Larveriet benytter seg primært av avfall fra korn- og bryggeriproduksjon.

Under lanseringen av brødet på Meny Ringnes Park i Oslo mandag formiddag, var det ikke bare lett å få kunder til å ta en bit – i alle fall ikke når de ble fortalt om innholdet på forhånd. Først på femte forsøk fant vi en kunde som var villig til å smake – vel vitende om hva hun puttet i munnen.

– Det smaker helt greit, og jeg kunne kjøpt det igjen om jeg ikke visste hva det var laget av! lyder dommen.

I forlagshuset som Dagligvarehandelen er en del av, er mange av samme oppfatning. Vi kjøpte nemlig med oss to brød, skar opp skiver og strøk på smør, og serverte smaksprøver. Samtlige våget å smake, men de fleste er usikre på om de vil legge det i handlekurven – det finnes tross alt insektfrie alternativer.

Les mer i neste ukes papiravis

 

Annonse
Annonse