Annonse

Meny frister med larvebrød

Norges første industribrød delvis bakt med insektmel er på plass i butikkhyllene. Nå gjenstår det å se om kundene lar seg friste av «Mjølmums».

Bakehuset har utviklet Mjølmumsbrødet, som inneholder 2,1 prosent tørkede og malte melbillelarver (kalt mjølmums/melmums) – tilsvarende cirka 100 larver i hvert brød. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss. Grovbrødet vil, som en test, selges i 22 Meny-butikker i mars.
Bakehuset har lagt stor vekt på at brødet skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers likgne i smak og konsistens på annet brød.

– Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet, sier produktutviklingssjef Amund Skrutvold i Bakehuset.

Han legger til at melet fra melbillelarvene har en svak nøtteaktig smak.

Larveriet, som har dyrket melbillelarver siden 2016, har frem til nå kun solgt til mindre utsalgssteder, og kun som tørket snacks. Melbillesnacksen vil i testperioden være tilgjengelig i de samme butikkene som selger brødet.

Dagligvarehandelen var til stede under lanseringen av brødet på Meny Ringnes Park i Oslo mandag, og kunne konstatere at det ikke var lett å få kunder til å smake – i alle fall ikke når de ble fortalt om innholdet på forhånd. Først på femte forsøk fant vi en kunde som var villig til å smake.

– Det smaker helt greit, og jeg kunne kjøpt det igjen om jeg ikke visste hva det var laget av! lyder dommen.

Les mer i neste ukes papiravis

 

Annonse
Annonse