Nyheter

Nå kommer de norske jordbærene

Er det et produkt vi virkelig elsker og verdsetter er det de norske jordbærene. Riktignok har det kommet noen kasser ut i markedet, men sommeren har latt vente på seg i år. Men nå er ventetiden snart over.

Publisert Sist oppdatert

– I år har vi hatt en uvanlig kald mai måned i store deler av landet, og juni har også vært kjølig. Rett over sankthans kommer de store volumene med jordbær ut i markedet, lover Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Klimaet i Norge gjør at jordbærene blir spesielt søte og smakfulle. En lang modningsperiode med lyse dager og kjølige netter gir mye smak. Både frukt, bær og grønnsaker, som dyrkes under åpen himmel, påvirkes av været. Temperatur, sol og regn, spiller en avgjørende rolle for hvordan sluttproduktet smaker.

Høysesongen for jordbær er juli. Jordbær ter det mest etterspurte bæret i norske butikker. Det tar rundt 10 år å utvikle en ny sort optimalisert for norske forhold.

– I Norge produseres det minst 10 ulike sorter jordbær. Den mest kjente i dag er Korona som har en utpreget søtsmak. Andre aktuelle sorter er Sonata, Florence og Polka. Frida, Nobel og Saga, som er norskforedlet, og sist men ikke minst har vi nå de nye sortene Malwina, Faith og Rumba som det knyttes store forventninger til, forteller Jørn Haslestad fra Norsk Landbruksrådgiving.

Over 15 tusen tonn jordbær ble solgt over grossist i Norge i 2018. 4.707 tonn, altså 31 prosent av disse var norske. Totalt spiste nordmenn i underkant av 3 kilo jordbær i 2018, en andel av dette er import. I tillegg kommer salget direkte fra gården, så vi antar at vi i snitt spiser cirka 10 kurver hver i året.

Powered by Labrador CMS