Kjedenytt

Det er bare et spørsmål om tid før en av de store internasjonale handelsgigantene, som Amazon, etablerer seg i Norge. Mottiltaket for aktører i norsk varehandel blir å inngå strategiske allianser, mener markeds- og analysedirektør Truls Fjeldstad i Norgesgruppen.

NG-direktør: Flere allianser i fremtiden

Innkjøpsallianser og strategisk samarbeid om vareflytting og teknologi blir resepten mot økt konkurranse fra internasjonale aktører.

Publisert Sist oppdatert

Det sier markeds- og analysedirektør Truls Fjeldstad i Norgesgruppen, som tror det bare er et spørsmål om tid før vi ser nye utenlandske aktører i det norske markedet.

– Det er en større verden der ute, med aktører som Applepay og Amazon. Noen av disse vil etablere seg her, og det kommer til å påvirke våre rammebetingelser, sier Fjeldstad, og bruker leverandører av betalingsløsninger som eksempel.

– Det kommer aktører som tar ut verdier av verdikjeden uten at det skaper noen verdi for kunden, og uten at vi har anledning til å ta betalt for dette av forbruker. Det vil sette marginene våre under press.

Fjeldstad påpeker at også prisutjevningsmodellen, som innebærer at kundene betaler like mye for Evergood og Kvikk Lunsj hos Kiwi i Arendal og i Kautokeino, vil utfordres fra nye aktører som kommer inn.

– Det betyr ikke at modellen ikke vil stå seg, understreker han.

– I internasjonal sammenheng er Norgesgruppen veldig små, og for å møte konkurransen blir det viktig å inngå allianser. Eksempler på dette, er samarbeidet her hjemme med Coop om betalingsløsninger, samt å gå inn i United Nordic, som er et innkjøpssamarbeid på EMV mellom aktører i fire land.

Truls Fjeldstad regner med at både nettbaserte og mer tradisjonelle detaljhandelsaktører vil gå inn i det norske markedet. Når det gjelder de siste, tror han de vil snuse på allerede etablerte kjeder.

– Den internasjonale aktøren som kommer inn, vil også kunne gjøre det gjennom oppkjøp, det være seg Bunnpris, Europris, Rema 1000 eller, i teorien, kanskje Norgesgruppen. Skjønt, det siste tviler jeg på, smiler Fjeldstad.

Powered by Labrador CMS