Nyheter

Bjørn Olav Aarø Strandli overrekker beviset for at Veas har lisens på å produsere svanemerket biodrivstoff til Ragnhild Borchgrevink, administrerende direktør i Veas. Foto: Miljømerking Norge

Norges første svanemerkede drivstoff

Norge har fått et svanemerket drivstoff: Biogass laget av lokale, fornybare råvarer og med en reduksjon av klimagassutslipp på 91 prosent sammenlignet med konvensjonelt drivstoff.

Publisert Sist oppdatert

Debatten om mer bærekraftig drivstoff og klimagassutslipp i transportsektoren har rast lenge. Endelig kommer det en norsk løsning: Svanemerket biogass fra Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS) i Slemmestad. Det største, kommunale renseanlegget i Norge produserer biogass av 100 prosent fornybare og uproblematiske råvarer, og som gir en utslippsreduksjon av klimagasser på 91 prosent. Gassen vil være leveringsklar fra andre kvartal 2020.

Regelverket tillater innkjøpere å benytte Svanemerket som eksplisitt standard i sine miljøkrav. Sirkulær økonomi betyr at vi bruker ressursene igjen og igjen i stedet for å utvinne stadige nye ressurser fra naturen. Veas produserer den svanemerkede biogassen av avløpsvann fra Oslofjordregionen.

– Veas er et glitrende eksempel på den sirkulære økonomien i praksis. De tar noe vi hittil har tenkt på som avfall og forvandler det til en verdifull og klimavennlig ressurs. Det har vært både spennende og inspirerende å være med på denne innovasjonsprosessen fra Svanemerkets side, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking Norge.

Svanemerket krever blant annet at biogassen sikrer minst 70 prosent reduksjon av klimagasser, at drivstoffet er produsert på 100 prosent fornybare råvarer og at råvarene ikke er basert på problematiske plantevekster som palmeolje, soya og sukkerrør.

– Vi er veldig fornøyd med å ha oppnådd svanemerking av biogassen vår. Biogass er et uslåelig drivstoff: Innbyggernes egen gass blir gjenvunnet som drivstoff, biogjødsel og ren C02 Dette gir trippel klimanytte, sier Ragnhild Borchgrevink, administrerende direktør i Veas.

Powered by Labrador CMS