Kommentar

Norskprodusert: Nestleder Anne Snarteland i Telemark Bygde­ungdomslag oppfordrer dagligvarekjedene til å ikke benytte seg av importkvotene, men heller selge enda mer norskprodusert mat. Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix

Norsk mat i butikkene!

Kjære matvarekjeder, vil dere kunne si til barna og barnebarna deres at «Ja, norsk mat er verdens tryggeste»? I så tilfelle har jeg forslag til en tiltaksplan her.

Publisert Sist oppdatert

Hvis det skal være mulig å produsere mat i Norge på norske ressurser, må bruk av importvarer ned. Vi bor i et høykostland, som spiser lavkostmat. Kreativ statistikklesing hevder noe annet, men det er urimelig å sammenlikne matpriser mellom ulike land uten å ta hensyn til inntekten per Innbygger. I dag bruker vi rekordlave 11 prosent av lønnen vår på mat. I 1995 var det 16 prosent.

Likevel er vi bestandig på jakt etter billigere mat, og konkurransen fra andre land gjør det vanskelig for den norske bonden å konkurrere på samme marked. Spesielt når importkvoten stadig øker som resultat av regjeringens politikk. Regjeringen driver hestehandler med landbruket i bytte. Det politiske spillet er viktig og førende, men opererer ikke i et vakuum. Der andre svikter, åpner det seg rom for handling. De som sitter med den livsviktige nøkkelen, er dere, kjære matvarekjeder.

Norske bønder er fullstendig avhengige av at dere selger norskprodusert mat. Vi er også helt avhengige av at dere ikke benytter dere av importkvotene, som dere har fått til rådighet. Dette handler ikke bare om penger, men om verdier. Det handler om at vi mener alvor når vi sier at vi ønsker et landbruk i hele landet. Folk skal bo i alle kriker og kroker det er mulig å bo og drive produksjon av næringsmidler. Hva dere selger i butikkene har mye (les: alt) å si for fremtidens landbruk. Vårt samfunnsbidrag som bønder er å lage ren, trygg og klimavennlig mat – men det går ikke til hvilken som helst pris.

Vil dere kunne tilby «et lite stykke Norge» og «nyt Norge» i ordenes rette forstand? Vil dere kunne stå for varene dere selger, og si at dette er trygg og bra mat? Vil dere ha butikker over tregrensa, innerst i fjorden, eller ytterst i havgapet? Da er oppfordringen min til dere, våre prisgitte matvarekjeder, å prioritere norsk mat i butikkene. Dere er et essensielt ledd for å holde liv i norsk landbruk, for åpne landskap og for de tusen lys i husene i de små grendene innerst i fjordene.

Powered by Labrador CMS