Nyheter

Streikefaner utenfor hovedkontoret til Felleskjøpet i Lillestrøm i forrige uke. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Ny kjennelse: Ulovlig streik i Felleskjøpet

Arbeidsretten slår fast at streiken i Felleskjøpet tidligere i måneden var både tariffstridig og ulovlig.

Publisert Sist oppdatert
– Den arbeidskamp som ble gjennomført blant medlemmer av YS Spekter/Negotia ved Felleskjøpet Agri SA og datterselskaper 17.–24. september 2019, var tariffstridig og ulovlig, heter det i kjennelsen.

Stridens kjerne har vært formålet med streiken. Årets lønnsoppgjør var et såkalt mellomoppgjør, hvor det bare skal forhandles om lønn og ikke andre rettigheter og avtaler.

De streikende krevde en lønnsøkning på 11,5 prosent, men retten finner det bevist at formålet med dette kravet egentlig var å sikre en særavtale eller annen sikkerhet for opparbeidede rettigheter i tariffperioden 2020–2022.

Sosiale medier

Det vises blant annet til uttalelser fra arbeidstakerorganisasjonene på Facebook og YouTube.

– Denne konflikten kan enkelt løses ved å avtale en videreføring av tariffrettigheter våre medlemmer har i dag. Og i det øyeblikket vi får sikret dette, så er lønnskravet vårt på linje med alle de andre oppgjørene i Felleskjøpet Agri, sa blant annet forbundsleder Monica Paulsen i en Youtube-video.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter mener avgjørelsen i Arbeidsretten er en seier for den norske modellen.

– YS/Negotia utfordret det forhandlingssystemet som er en bærebjelke i den norske modellen kraftig ved å gå til streik på andre elementer enn lønn i årets mellomoppgjør, og vi er meget fornøyd med at Arbeidsretten mener det samme, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Skuffet

Leder i Negotia Monica A. Paulsen er på sin side svært skuffet over resultatet.

– Det har vært utallige streiker i mellomoppgjør som ikke skiller seg vesentlig fra vår konflikt. Dommen strider med lang tradisjon i mellomoppgjør i Norge. Med dette som bakgrunn hadde vi ingen forutsetning for å kunne gjette at vår konflikt kunne være ulovlig, sier hun.

Ulovlighet til tross, streiken endte med at partene kom til enighet hos Riksmekleren 24. september.

– Nå vil vi følge opp våre medlemmer som etter løsningsresultatet umiddelbart gikk tilbake i tjeneste for Felleskjøpet Agri. Vi ønsker at det nå blir en normalisert arbeidshverdag både for arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Paulsen.

I alt 352 ansatte i Felleskjøpet Agri var tatt ut i streik. Streiken rammet blant annet kraftfôrleveranser fra fabrikken på Kambo i Moss, en rekke kornsiloer og store deler av salgsapparatet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS