Nyheter

Foto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX

Ny rapport: Kunstig framstilt kjøtt ikke nødvendigvis bedre for klimaet likevel

Publisert Sist oppdatert

Britisk rapport konkluderer med at kunstig framstilt kjøtt ikke nødvendigvis er bedre for klimaet enn storfekjøtt.

Det melder Nationen.

En fersk rapport fra forskere ved Universitetet i Oxford i Storbritannia konkluderer med at kjøttproduksjon som ikke involverer levende dyr kan være mer skadelig for klimaet enn det tradisjonelle alternativet, rapporterer BBC.

Oxford-forskerne forklarer at tidligere studier om temaet ikke har differensiert mellom de forskjellige klimagassene som slippes ut under produksjon av storfekjøtt. De viser til at metangass har stor påvirkning på global oppvarming på kort sikt, men bare forblir i atmosfæren i rundt et tiår. Karbondioksid på den annen side, blir både værende og hope seg opp igjennom hundreårene. Forskerne framholder at utslipp fra laboratorieframstilt kjøtt nesten utelukkende vil bestå av karbondioksid.

Konklusjonen i rapporten, som er publisert i tidsskriftet Frontiers in Sustainable Food Systems, baserer seg på at produksjon av labkjøtt er energikrevende, og så lenge energien som brukes til å dyrke kjøttet fører til karbonutslipp, vil produktet som helhet være mer klimaskadelig.

– Klimaavtrykket fra dyrket kjøtt vil avhenge av hvor stor andel fornybar energi det er mulig å oppnå, så vel som hvor effektive de framtidige kjøttdyrkingsmetodene blir i framtida, sier hovedforfatteren bak studien John Lynch til BBC.

Professor Stig Omholt ved NTNU i Trondheim har ikke lest den nye rapporten, og uttaler seg overfor Nationen på generelt grunnlag om eventuelle klimafordeler knyttet til kunstig kjøtt.

– Jeg har sett en del andre regnestykker, og de er alltid ekstremt avhengig av premissene. Jeg har til gode å se en studie som tar inn over seg alle mulighetene som finnes. Sier man at det ikke er mulig å erstatte fossil energi til produksjon av denne typen kjøtt, sier man samtidig at vi ikke lykkes med det grønne skiftet, sier Omholt.

Powered by Labrador CMS